у селу Мацуте (општина Воћин)

Прослављена Велика Госпојина у селу Мацуте (општина Воћин)

Уз главну цесту Воћин – Миклеуш, у селу Мацуте (општина Воћин) у западној Славонији, стоји православни парохијални храм Успењa Пресвете Богородице. Црква је саграђена 1688. године а година градње још увијек је видљива на зиду звоника по уласку у цркву. Ријеч је о једнобродној цркви с приграђеним звоником на прочељу, која је изван функције и препуштена је пропадању. Храм је запаљен на православни Божић 1942. године. Локално православно становништво је након рата скидало цријеп с цркве за покривање својих кућа. Црква у Мацутама једна је од најстаријих у околини, данас стоји без крова и одолијева времену.

И ове године, по традицији, 28. августа, на Велику Госпојину, неколико стотина православних вјерника прославило је празник Велике Госпојине вечерњом молитвом и резањем славског колача. Вечерње Богослужење служио је протојереј Драган Гаћеша, парох слатински. Након читања молитве вјерници су вечерали и наставили дружење до касних вечерњих сати уз музику и плес.

Након више од 70 година запуштености најављена је и обнова ове цркве, као што је то урађено у Воћину и Миклеушу. Несебичан поклон почетку изградње дали су расељени мјештани Мацута настањени у Борчи код Београда. Ови и слични зборови веома су важни за окупљање и дружење Срба на овим просторима.

Сњежана Станишић

(Да отворите слику у пуној величини кликните на њу)

Нема коментара

Напишите коментар