Одржани 19. по реду Сусрети на Банији у Малом Градцу

Програм је одржан на отвореној позорници поред потресом оштећеног Дома културе, а дружење се наставило код ватрогасног дома.

Првог августа у Малом Градцу код Глине одржани су 19. по реду Сусрети на Банији у организацији тамошњег пододбора „Просвјете“. Програм је одржан на отвореној позорници поред потресом оштећеног Дома културе који су прије 20-ак година обнављали и оспособљавали чланови пододбора и други мјештани уз помоћ „Просвјете“ и градских власти.

Осим домаћина наступили су и фолклораши пододбора Просвјете из Белог Манастира, Слатине, Хрватске Костајнице, Вргинмоста и Гарешнице, а присутни су у шатору могли видјети и експонате који су извучени из етно-собе урушена у потресу, а онда реконструирани. Могло се видјети и банере са сликама и текстовима о подужој и богатијој хисторији Малог Градца, као и слике дјеце која чине базу малоградачког пододбора који води Жељка Марчинко.

Организатори су примијенили све мјере. Како је дом културе неупотребљив, након двосатног програма дружење је организирано код ватрогасног дома, а присутне су забавиле и „Банијске прелџије“.

Манифестацији је присуствовала и замјеница жупана Мирјана Олуић која је, како је изјавила за Новости, била одушевљена атмосфером.

– Драго ми је да многи од пододбора који су наступили настоје у свој рад укључити дјецу која се труде како би показала што знају. То је гаранција будућности тих пододбора – оцијенила је и додала да је значајно да малоградачки пододбор скоро 20 година успијева одржавати такву манифестацију.

По ријечима Жељке Марчинко, потрес је на неки начин и ојачао пододбор.

– Немамо простор за вјежбе зими, додијељена су нам два контејнера. Недостају нам ношње и позивамо све који нам у том смислу могу помоћи. С друге стране, многи наши чланови су волонтирали у мјесецима након потреса, а број дјеце је чак и повећан – рекла је и додала да ће се ујесен обиљежити и 20 година од оснивања пододбора, и то у дворани у Глини гдје би требао наступити Ансамбл народних игара из Вуковара.

Нажалост, дан након Сусрета велико невријеме похарало је Глину, укључивши и Мали Градац, а међу тешко оштећеним кућама била је и она Жељке Марчинко.

Ненад Јовановић портал Новости

Преузето са: Банија онлајн

Нема коментара

Напишите коментар