Одржана 249. Грмечка корида

На Поповића брду код Оштре Луке данас је одржана 249. Грмечка корида.

Ове године побједу је однио бик Бризан, власника Анте Микулића из Широког Бријега.

– Дружење је на првом мјесту, мада волим побиједити. Фино сам дочекан и увијек је тако, али побједа је побједа. Важна нам је свима љубав према овим животињама које узгајамо – рекао је Микулић.

Одржавањем кориде, настављена је традиција дуга готово два и по вијека.

Ове године, због епидемиолошке ситуације и мјера посјетилаца и учесника је било мање. Изостао је народни збор и музика, ту су били само страствени коридари и власници бикова.

Ипак, Грмечлије и малобројни гости са одушевљењем су дочекали борбе бикова у импровизованој арени, власника из Мркоњић Града, Посушја и Широког Бријега.

Као свака, и ова манифестација са традицијом од скоро два вијека, има свој циљ.

– Сматрали смо да је то тако вриједна традиција коју не треба прекидати и коју би неке веће европске земље искористиле за своју промоцију и представљање свијету као ненадмашну на овим просторима – рекао је предсједник Организационог одбора 249. Грмечке кориде.

Организатор манифестације је општина Оштра Лука.

Начелник општине Драган Мастикоса изјавио је да је циљ и значај ове манифестације окупљање Сањана.

– С обзиром на то да су на снази мјере окупљања до 120 грађана, ми нисмо могли као веће локалне заједнице да организујемо веће окупљање, тако да смо се данас окупили да се традиција бодљаве бикова настави и то у само три борбе четири бика у тешкој категорији – рекао је Мастикоса.

Грмечка корида одржавала се на Међеђем брду до деведесетих година прошлог вијека, а кад се српско становништво 1995. године иселило из Санског Моста и формирало општину Српски Сански Мост, данас Оштру Луку, та традиција је очувана, те се од 1997. године корида одржава на Поповића брду.

Преузето са: РТРС
Нема коментара

Напишите коментар