Организација старјешина ВРС: Подршка постигнутом јединству у одбрани и заштити Српске

Организација старјешина Војске Републике Српске даје безрезервну подршку постигнутом јединству свих политичких субјеката и институција власти Републике Српске у одбрани и заштити Српске и српског народа и захтијева досљедно спровођење закључака усвојених у Народној скупштини Српске.

Из ове организације упозоравају да ће свако евентуално одустајање од постигнутог јединства или од донесених закона, других аката и закључака Народне скупштине Српске прије неутралисања наметнуте одлуке ОХР-а сматрати велеиздајом Републике Српске и српског народа.

Организација старјешина ВРС од свих представника власти на свим нивоима захтијева поштовање воље народа исказане кроз законе и друге акте Народне скупштине Републике Српске све до потпуног остварења циљева ради којих су ти закони и други акти и донесени.

– Република Српска и српски народ су интегрални дио српске државности и зато, гдје год били и ма шта радили у сарадњи са Србијом и другим пријатељским земљама, морају спријечити прекрајање историје српског, али и других народа на овим просторима – наводи се у саопштењу Организације страјешина ВРС.

Институције власти Републике Српске и представници српског народа у институцијама власти у БиХ, како се наводи, требају максимално користити расположиви демократски и укупан правни и политички капацитет и заштитити сваког припадника српског народа који буде подвргнут присили, тортури и незаконитом и неуставном процесуирању пред било којим полицијским, безбједносним или правосудним органом у БиХ.

– Тражимо пуну институционалну заштиту свих старјешина ВРС, бораца и других припадника српског народа који су осуђени, оптужени или осумњичени за кривична дјела из периода одбрамбено-отаџбинског рата – истиче се у саопштењу.

Из Организације старјешина ВРС истичу да не постоје ни минимални услови за правично, праведно и на закону засновано суђење док је на снази наметнута одлука бившег високог представника, због чега треба да се пронађу на уставу и закону засновани механизми за стављање свих тих предмета под јурисдикцију правосуђа Српске које је установљено Дејтонским споразумом.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар