У Книну усташки покличи „За дом спремни“

Усташки поздрав „За дом спремни“ чуо се данас у Книну гдје хрватски државни врх и тамошња удружења ратних ветерана прослављају 26 година од акције „Олуја“ у којој су етнички очистили Србе са простора сјеверне Далмације, Лике, Баније и Кордуна, а овај догађај називају „Даном побједе“.

Окупљене је усташким покличом поздравио предсједник Удружења 9. бојне ХОС-а и њен ратни командант Марко Скејо.

Док су представници неколико хрватских удружења ратних ветерана на тргу у Книну полагали вијенце на споменик погинулим припадницима хрватских војних снага, Скејо је држао говор у којем је истакао да је „Хрватска војска српској кобри сатрала главу“, преноси портал Индекс.

Предсједник Владе Андреј Пленковић рекао је да је овај дан „прилика да се присјете поноса и побједе“ којом су „показали су у тешким условима успјели устројити респектабилну војну силу“.

Рекао је и да треба да одају признање хрватској војсци и полицији, које су „под вођством Туђмана поразиле великосрпску политику Милошевићевог режима“.

У хрватској војно-полицијској акцији „Олуја“ за неколико дана је са својих вјековних огњишта протјерано више од 220.000 Срба, а више од 1.800 је убијено.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар