СЛЕДИ ТАЛАС ПРИЈАВА, ОДБРАНА СПРЕМНА: Само 12 дана од почетка примене Инцковог закона о негирању геноцида формирана 22 предмета

ЗА само 12 дана од почетка примене скандалозног закона бившег високог представника Валентина Инцка о кажњивости негирања геноцида, Тужилаштво Босне и Херцеговине формирало је чак 22 предмета, а талас пријава, односно „лов“ на Србе, тек следи.

Међутим, одговор надлежних у Републици Српској већ је спреман, формирају се тимови адвоката како би се свима који се нађу на удару ових бесмислених прописа обезбедила адекватна правна помоћ.

Потпредседник Народне скупштине РС, адвокат Милан Петковић, каже, за „Новости“, да га је већ звало неколико људи који страхују да би против њих могле да буду поднете пријаве:

– Влада РС се обавезала да ће свима бити обезбеђена правна заштита. Видећемо да ли ће то ићи преко Адвокатске коморе РС, да ли ће људи сами моћи да бирају адвокате који ће их заступати или ће бити унапред одређени адвокати који ће радити на овим предметима. Сигурно је да нико неће бити остављен да сам води ову битку.

Петковић нема дилему да ће уследити „поплава“ пријава по Инцковом закону:

– Овде није реч о правној категорији, већ искључиво о политичкој. Сигурно је да ће наметнут Инцков пропис многи користити за прикупљање поена у политичке сврхе. Заиста ми није јасно на који начин ће Тужилаштво БиХ поступати по овим пријавама, имајући у виду њихове ограничене капацитете. Ако се буду бавили негирањем „геноцида“, неће моћи да се баве суштинским криминалним делима, попут организованог криминала, корупције.

Политичар који је већ искористио Инцков закон да прикупи одређене поене је председник Скупштине општине Сребреница Ћамил Дураковић. Он је поднео прву пријаву и то против новинара РТРС Бранимира Ђуричића. Српски одборници имају већину за смену Дураковића.
Радомир Павловић, потпредседник СО Сребреница, каже, за „Новости“, да је свих 15 српских одборника у петак потписало захтев да се 23. августа одржи колегијум Скупштине, са једном тачком дневног реда – смена Дураковића због прогона новинара:

– Ми имамо већину и ту неће бити ништа спорно. Очекујем да најкасније почетком септембра буде одржана и седница СО на којој ће Дураковић бити смењен. Неприхватљиво је да буде на челу СО Сребреница, а да буде „гласноговорник“ Бакира Изетбеговића.

ПЕТИЦИЈА

СКОРО 130.000 грађана РС до сада је потписало петицију којом изражавају став о неприхватању наметања закона бившег високог представника у БиХ Валентина Инцка, по којем се забрањује и кажњава „негирање геноцида и величање ратних злочинаца“. Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик званично је покренуо и први потписао ову петицију.

Новости/ИСКРА

Нема коментара

Напишите коментар