Трећи пут у непуна два мјесеца запаљена кућа Борислава Берјана у Сарајеву

У Сарајеву је поново забиљежен напад на српску имовину.

У насељу Доглоди, трећи пут у кратком временском периоду, запаљена је кућа Борислава Берјана, који с породицом након дејтонског егзодуса живи у Вишеграду.

Захваљујући брзој интервенцији ватрогосаца спријечена је већа штета, а сарајевска полиција извршила је увиђај.

Министар за људска права и избјеглице у Савјету министара Милош Лучић рекао је да најновији напад на српску имовину у Сарајеву представљају директан атак на повратак, помирење и стварање мирног и безбједног друштва.

– Овдје ће се мој унук вратити, кад тад. Мој Коста, који носи прадједово име. Ово је његова дједовина, прадједовина – тако је зборио Борислав након прве двије паљевине, у новембру прошле године, потресен али пун наде да ће се с породицом вратити на своје.

На упорност да сачува дједовину за покољења, услиједио је одговор од њему непознатих вандала.

Умјесто ватромета, небо у новогодишњим ноћима освијетлио је подметнути пожар. Умјесто лијепих жеља, бриге за Берјане у Доглодима.

– Синоћ у 18.20 добијем информаџцију да гори кућа увелико, на мој 72. рођендан, то ми је честитка. Сада смо нашли тамо три гуме да су гориле, а убјеђују ме из полиције да морам то заштит, да су то мигранти урадили – прича Борислав.

Комшије кажу да ријетко или никако не виђају илегалне имигранте у насељу, што искључује могућност да су они подметнули пожар.

Борислав је убијеђен да његова истрајност да сачува имовину и националност мотивише „пиромане“.

– Речено ми је дословце из МЗ Доглоди и полиције, нећу да их именујем, да ми не ваља име и презиме. Ја своје име и презиме никада нећу промјенити, нити се стидим нити се бојим – категоричан је Борислав.

Ресорни министар у Савјету министара Милош Лучић апелује на полицију и надлежна тужилаштва да се починиоци пронађу и казне, јер се преостали Срби у насељу Доглоди не осјећају безбједно и живе у страху за живот и имовину.

 

Сарајевска полиција обавила је увиђај, а ни претходна два случаја паљења породичне куће Борислава Берјана нису расвијетљена.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар