Божићна радионица книнске Просвјете

Кнински пододбор СКД Просвјета организује Божићну радионицу за предшколску и школску децу која ће, својим радовима, дочарати радост долазећег празника.

Зимски распуст и одмор од школских обавеза кнински малишани искористиће за креативне тренутке у простору книнског пододбора Српског културног друштва Просвјета, како би својом маштовитошћу дочарали радост једног од најрадоснијих хришћанских празника – Божића. Кроз необавезно дружење и игру, имаће прилику да пишу и читају божићне приче и песме, цртају и израђују мотиве који их асоцирају на празнично време у њиховим домовима.

Све ово била је спонтана замисао како би се деци, на слободан и необавезујући начин, приближили чак и они заборављени обичаји, а коју су они са радошћу и занимањем прихватили.

– Ситуација у којој смо се сви нашли не дозвољава нам много простора за кретање ни за дружење, а чини се да деци то ипак најтеже пада. Они су навикли да се дуже, виђају једни са другима, путују рођацима у госте, одлазе на тренинге, припремају за приредбе или сличне активности. Свега тога сада нема и слободно време најчешће проводе у кући. Управо из тих разлога дошла сам на идеју да се свакодневно окупљамо у просторијама нашег пододбора, форимирајући мање групице и да ту будемо креативни и маштовити онолико колико је деци на вољу. Обезбедили смо различите материјале, литературу, школски прибор, а за тему изабрали предстојећи празник којем се сви радујемо. Писаћемо, читати и певати о Божићу, причати о обичајима који га прате и које свако од њих поштује са својом породицом, а деца ће кроз радове стварати слике које их асоцирају на овај празник – појашњава секретарка книнског пододбора Просвјете и иницијатор и водитељ ове радионице, Ксенија Синобад.

Иначе учествују на свим прославама у Далмацији

Пандемија коронавируса знатно је утицала и на рад книнског пододбора у протеклом периоду. Све планиране активности одгођене су за неко боље време, пројекти чекају на реализацију, а рад са децом свима је, ипак, највише недостајао.

– Створили смо тај неки континуитет рада са децом, било да се ради о рецитаторским, глумачким или неким другим секцијама. Све је то на неком аматерском нивоу, у складу са могућностима које овде имамо, али смо се константно спремали за учешће на свим нашим већим прославама овде у Далмацији почевши од Светог Саве па до Видовдана и Преображења. Та атмосфера нам је свима недостајала и деца су сама постављала питања када почињемо са пробама. Управо је то један од разлога зашто смо у овим околностима одлучили да се поново окупљамо, да испунимо њима ту жељу. Морамо бити обазриви, пазити првенствено на њихово и на здравље њихових родитеља, бака и дека, па смо доласке у групама од петоро-шесторо деце прилагодили епидемиолошким мерама. Заједно ће долазити она деца која иначе проводе време заједно, у школи или комшилуку, а са осталима ћемо међусобно комуницирати посредством интернета, неких од мрежа.

– Прошле године почели смо са вечерима и предавањима посвећеним знаменитим Србима са ових простора , и људе је то јако веселило, али смо били приморани да све то, за сада, прекинемо и чекамо неке боље околности за наставак. Већина наших чланова су људи у годинама, водимо рачуна о њиховом здрављу па смо и издавање литературе прилагодили томе да их не угрожавамо када дођу по књигу, новине, часопис – каже Ксенија, брижљиво водећи рачуна да све буде у складу са ситуацијом, али и да кнински пододбор настави са радом.

Радионица са децом, бар по садашњој замисли, биће актуелна све до Божића, док ће сви дечији радови, кроз њу настали, бити изложени у просторијама пододбора све до краја јануара.

Преузето са: СРБИ.хр

Нема коментара

Напишите коментар