Живот у забаченом селу – Козица без пута и квалитетне електромреже

Село Козица у општини Оштра Лука опстаје упркос бројним инфраструктурним проблемима.

Одсјечени од остатка свијета, мјештани немају проходне путеве. Ситуацију погоршава и лоша електромрежа, због које струје немају данима.

Ипак, мјештани кажу, надају се помоћи како би живот у овом пограничном селу био достојан човјека.

Ово село је некада имало више стотина домаћинстава. Школа је била пуна ђака, а улицама се свакодневно чула дјечија граја.

Међу мјештанима су и учитељи у пензији који су средином деведесетих година дошли у ово, тада, богато село, у којем живот данас није нимало лак.

– Највећи проблеми су недостатак комуникација. Ми овдје немамо никаквог превоза – каже Милан Мудринић, учитељ у пензији.

У селу Козица често нема струје и по петнаест дана због лоше електро мреже.

Козичани од матичне општине Оштра Лука путују 32 километра. Велики дио макадамског лошег пута пролази кроз Федерацију БиХ, што додатно отежава живот мјештана.

– Главни проблем нам је пут. Што се тиче тога требало би наравно радити на томе да можемо доћи поштено и честито у ово село – итиче Душан Кондић, бивши директор школе.

Како би живот у селу Козица опстао, неопходни су инфраструктурни пројекти.

– Планирали смо одређени број стубова који ће доћи до марта, априла. Планирано је да се уради расвјета у дијелу Козице – наводи начелник Оштре Луке Драган Мастикоса.

– У даљем периоду ћемо покушати према Влади Републике Српске да упутимо апел да се у што скорије вријеме покушају ријешити сви ови инфраструктурни проблеми – нагласио је Драгослав Калабић, посланих у НСРС.

Упркос тешкој ситуацији, овдје и данас опстаје 100 домаћинстава. И даље се чује смијех најмлађих од којих 18 похађа основну школу.

Пољопривреда је у овом крају једини извор живота, а како би наставили достојанствено да живе неопходна им је путна комуникација и квалитетна електромрежа.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар