Сабор културног и народног стваралаштва по први пут у Барањи

И ове године удружење Чувари српског идентитета окупило је културно-уметничка друштва, удружења жена, тамбурашке оркестре и вокалне солисте са истока Републике Хрватске који су четврти по реду обогатили Сабор културног и народног стваралаштва Славоније, Барање и западног Срема.

– Ова манифестација се поприлично разликује од претходних издања јер владају посебни безбедносни прописи, као уосталом и на осталим дешавањима сличног типа. До сада је овај сабор био одржан у Борову, Даљу и Вуковару. У прва три издања гостовала нам је емисија „Жикина шареница“. Желели смо да тако буде и ове године, али због познатих разлога око преласка државних граница, тај долазак је изостао. Покушаћемо довести „шареницу“ поново нагодину – прича о овој манифестацији председник удружења „Чувари српског идентитета“ Драган Тодић.

На самом улазу у Етнолошки центар барањске баштине посетиоце ове манифестације дочекале су жене из Белог Манастира, Дарде, Кнежевих Винограда, Јагодњака, Болмана и Поповца са разним гастрономским специјалитетима са овог подручја.

– Припремиле смо мини поставу „Барањске уж’не“, традиционалне манифестације коју одржавамо сваке године, са изузетком ове године због већ познатих безбедносних разлога, па смо један део донели овде. Ту су аутохтона јела која су припремале наше баке. Имамо радионице једном недељно, бавимо се израдом сапуна, мирисних свећа, декупажа и слично – каже председница удружења жена „Сретне и спретне“ из Јагодњака Радмила Стојковић.

– Састајемо се једном недељно, углавном понедељком увече, а бавимо се израдом накита и колача. Долазимо на различите манифестације које су углавном везане за нашу општину. Данас смо изложиле традиционалне домаће колаче, ручне радове у златовезу, осликане флаше, као и нешто ново што смо покушали да направимо са шпагом – описује свој штанд председница Удружења „Златна жена“ из Болмана Катарина Томашевић.

Наступила и популарна имена староградске музике

Након уводног испробавања различитих сухомеснатих производа, пита, крофни те, како то на оваквим окупљанима обично буде, ракије и вина, ред је дошао и на главни део програма, односно културно-уметничке наступе.

Своја плесна, свирачка и вокална умећа барањској публици представили су КУД-ови „Јован Лазић“ и „Чувари традиције Срба“ из Белог Манастира, „Живојин Жика Мандић“ из Кнежевих Винограда, Ансамбл народних игара СКД „Просвјета“, Тамбурашки оркестар „Вучедолски звуци“ са вокалним солистом Живојином Јергићем из Вуковара као и вокалне солисткиње Бланка Дошен и Милка Мађарић у пратњи тамбурашког оркестра Приватне тамбурашке школе „Баторек“ из Осијека који иначе наступа на фестивалима широм планете.

– Наша школа има 117 ученика који су подељени у шест група по квалитативној и старосној хијерархији, а најбољи тамбураши су укључени у рад великог оркестра којим представљамо школу на наступима. Бележимо бројна путовања по целом свету, четири пута смо били у Француској, три у Бугарској, два пута у Италији и Шпанији, а од атрактивнијих наступа желео бих издвојити у Канади, Бразилу и двапут у Кини. Чланови смо асоцијације која окупља младе музичаре из целог света па зато наступамо на овим фестивалима широм планете. У асоцијацији обично сви свирају класичну музику, а ми смо једини који свирамо традиционалну па нам зато на наступима дозвољавају да представимо и наше домаће песме – описује своју школу власник и оснивач Приватне тамбурашке школе „Баторек“ из Осијека Фрањо Баторек.

Бланка Дошен и Милка Мађарић позната су имена у круговима тамбурашке музике, а Бланка је велики обожавалац руских народних песама са којима је наступила и у Белом Манастиру.

– Драго ми је да сам и данас гост на овој манифестацији и надам се да ће то постати традиција јер већ неколико година успешно сарађујемо. Већ неколико пута сам наступала у овом прекрасном амбијенту, а представићу се староградским музичким романсама, а певаћу и две руске песме „Каљинку“ и „Очи чарне“ – прича Бланка.

– Кажем да певам већ сто година, све песме „од Вардара па до Триглава“, а највише волим македонске песме, иако сам иначе чиста Далматинка. Македонске песме су ми у души и срцу иако сам за разна радија и телевизије снимала традиционалне староградске хрватске, босанске и српске песме – истиче Милка Мађарић.

Након музичког дела програма, дружење је поново настављено код изложбених штандова, а публици и извођачима послужени су и месни специјалитети с истока Хрватске.

Извор: srbi.hr

Нема коментара

Напишите коментар