Саборна црква у Мостару прославила Тројчиндан

Саборна црква Свете тројице у Мостару, чија је обнова почела прије 11 година, прославила је данас славу Тројчиндан.

За мостарске Србе од првог дана када је почела обнова цркве, која је један од најпрепознатљивијих симобола града, данашњи празник је посебно свечан дан.

Свету архијерејску литургију служио је епископ захумско-херцеговачки и приморски Димитрије уз саслужење свештенства из Мостара, Коњица, Требиња и Никшића.

Владика Димитрије је честитао православним вјерницима у Мостару славу и поручио да воле људе око себе и пазе једни на друге.

– Ми смо бића створена за вјечну заједницу са Христом, са Богом нашим, са Светом Тројицом, али и једни са другима, тако да пазимо једни на друге, тако да док смо још увијек овдје на земљи гледамо да се припремимо за вјечни живот. То ћемо радити тако што ћемо настојати да све око нас волимо, да никога не мрзимо, да наше срце преображавамо и чистимо, ољубављујемо и тако примамо Светога Духа – рекао је владика Димитрије.

Ове године славску свечаност увеличали су и гости из Црне Горе – на литургији у незавршеном храму први пут је пјевао хор Храма Светог Василија Острошког из Никшића.

Свештеник Остоја Кнежевић, старјешина овог храма, рекао је да су Никшићани срећни што су на слави у Мостару и да се ту осјећају као своји међу својима.

– У овај град су долазили и наши преци разним поводима. Никшић и Мостар постају два значајна центра наше велике Херцеговине. Тако је било и нека тако и остане – нагласио је свештеник Кнежевић.

Мостарски свештеник Радивоје Круљ поручио је вјерницима да је важно да граде заједништво.

– Само заједно и када исправљамо једни друге, када украшавамо једни друге, када пружамо руке једни другима, онда ће бити и будућности за нас у овом граду и за овај град – истакао је свештеник Круљ.

Грандиозни храм који су припадници ХОС-а спалили у јуну 1992. године а касније га минирали до темеља, једини је велики вјерски објекат у БиХ који је срушен у рату, а чија обнова још није завршена.

Вањски грађевински радови су приведени крају, али остало је још доста посла да ова светиња поново засија у пуном сјају.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар