У Воћину прослављена Света недјеља

Празник Светих Отаца Првог Васељенског сабора молитвено је прослављена у недјељу 13. јуна и у Воћину. Црква Светих 318 богоносних отаца у Воћину саграђена је 1790. године. Храм је потпуно уништен 1942. године, у Другом свјетском рату, када је спаљен до темеља. Нова црква подигнута је 1976. године и посвећена је Светој Недјељи. Оштећена је и демолирана током рата, у децембру 1991. године, да би 2000. била обновљена.

У присуству вјерног народа цркве и епархије свету литургију служио је Драган Гаћеша, парох слатински.

Након литургије уприличен је славски ручак и послужење за окупљени народ, а послије ручка настављено је дружење уз пјесму и плес како то обично бива код Славонаца

Славље је настављено у Дому културе гдје је одржана 10. Смотра фолклора српске националне мањине. Смотра је окупила 5 фолклорних друштава, СКД Просвјета пододбор Воћин – пјевачка група с пјесмом Расти, расти мој зелени боре и Моја мала, моје невене, СКД Просвјета пододбор Слатина кореографија носи назив Игром и пјесмом кроз Славонију, СКД Просвјета пододбор Крњак наступала је драмска секција, КУД Зора Силаш с кореографијом Шумадија  – Хајд поведи весело и СКУД Бранко Радичевић Даљ – пјевачка група са пјесмом Народни приказ обичаја Лазареве суботе – Врбица.

Неколико дана раније, у селу Смуде, недалеко од Воћина, прослављена је храмовна слава, Спасовдан. Уз учешће невеликог броја вјерника, у шуми, у порушеној и страдалој цркви Вазнесења Господњег, парох Драган Гаћеша освештао је славски колач и жито.

Јуче је у Миклешу прослављн Празник Педесенице – Духови. У Миклешу теку и радови на Капели Светог Василија Острошког.

Новинар Српског кола

Драгана Бокун

ФОТО: Сњежана Ракић, Драган Гаћеша и Јелена Вучковић

Нема коментара

Напишите коментар