Сахрањен Недељко Митровић, човјек који је тражио истину

Дугогодишњи предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић сахрањен је на бањалучком гробљу „Свети Пантелија“.

На комеморацији у Бањалуци истакнуто је да је Недељко Митровић био частан, достојанствен и одмјерен човјек, упоран у борби за бољи положај и статус породица и дјеце погинулих и заробљених бораца и несталих цивила.

Нажалост, Митровић није дочекао да сазна истину о страдању свог деветнаестогодишњег сина Славише, који је нестао у септембру 1995. године.

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да је Недељко Митровић био частан, достојанствен и одмјерен човјек, детаљан, упоран и неуморан у борби за бољи положај и статус породица и дјеце погинулих и заробљених бораца и несталих цивила.

– Са осјећањем најдубљег бола данас се опраштамо од Недељка Митровића, од великог човјека, супруга, оца, дједа, од нашег пријатеља и великог борца за истину о страдању српског народа у посљедњем Одбрамбено-отаџбинском рату – навела је Цвијановићева обраћајући се на комеморацији.

Она је констатовала да одлазак човјека који је дао огроман допринос тражењу несталих бораца и цивила представља ненадокнадив губитак, прије свега, за његову проодицу, али и за његове пријатеље, сараднике, као и за цијелу Републику Српску коју је својом борбом за истину и правду заувијек задужио.

– Од краја рата, па све до посљедњег тренутка Недељко је свој живот посветио активном тражењу несталих лица у Одбрамбено-отаџбинском рату. Нажалост, његова борба је била и личне природе, па је, помажући другима да пронађу чланове своје породице нестале у ратном вихору широм Републике Српске и БиХ, истовремено тражио и свог 19-годишњег сина Славишу који је нестао у септембру 1995. године – нагласила је предсједница Српске.

Судбина је хтјела, рекла је Цвијановићева, да својим несебичним и преданим радом помогне многим породицама, родитељима, мајкама и очевима, да пронађу своје најмилије и достојанствено их сахране.

– Нажалост, напустио је овај свијет не пронашавши свог Славишу и не сазнавши истину о његовом страдању – навела је Цвијановићева.

Она је нагласила да је Недељко Митровић био потпуно предан и посвећен овом племенитом задатку и борио се снагом родитеље и предсједника ове организације.

Цвијановићева је нагласила да је био неуморан и у борби против неправде и политичке манипулације, која је, нажалост, пратила процес тражења и идентификације несталих на нивоу БиХ уз учешће међународног фактора.

– Током претходних година, обављајући различите функције у институцијама Републике Српске, сарађивала сам са Организацијом на чијем је челу био Недељко Митровић и имала сам прилику да често разговарам с њим. Био је частан, одмјерен, достојанствен човјек, детаљан и упоран у борби за бољи статус и положај бораца и дјеце погинулих и заробљених бораца и несталих цивила – рекла је Цвијановићева.

Био је, каже она, обиљежен тугом, оном посебном, родитељском коју у себи носе очеви и мајке који нису успјели пронаћи своју дјецу и достојанствено их сахранити, што је, нажалост, судбина многих наших породица у Републици Српској.

– Сигурна сам да ће Организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила наставити да се креће оним путем којим је, као њен предсједник, неуморно и предано корачао Недељко Митровић. Задатак свих нас који смо га познавали, јесте да чувамо сјећање на великог борца и часног човјека какав је био Недељко – поручила је предсједница Републике.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да је Недељко Митровић оставио немјерљив печат овом времену и Републици Српској, коју је изнад свега волио и поштовао, да је био свједок његових многих борби и да је у својим активностима водио рачуна да Српске не буде доведена у питање.

Додик је изразио захвалност Митровићу за све што је учинио за Републику Српску у процесу тражења несталих Срба.

– Отишао је важан човјек међу нама, човјек који се несебично борио за правду и истину носећи своју тугу и бол за сином којег је изгубио у протеклом рату – рекао је Додик новинарима.

Додик је рекао да је за њега одлазак Митровића био изненадан, јер није знао да је био болестан нити је то показивао приликом многих њихових сусрета.

– Митровића је морио губитак сина и неправда која је чињена према Србима. Био је човјек који је за све тражио истину, али је видио да та истина није на дохват руке јер су разне организације, и међународне и судски систем у БиХ, радили на томе да се направи један стереотип, који је раније постављен, да су Срби кривци, да је легитиман ратни циљ убити српског цивила или починити злочине над Србима – истакао је Додик.

Комеморацији су присуствовали директор Републичког Центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић, представници Републичке и бањалучке организације породица заробљњених, погинулих бораца и несталих цивила, градоначелник Бањалуке Игор Радојичић, представници удружења проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата, чланови породица погинулих.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар