АКТУЕЛНО:

Обнова ограде православног гробља и сеоског Дома у Бућовачи (Купрес)

Село Бућовача, које територијално припада Вуковском, налази се у општини Купрес, Федерација БиХ. У овом селу као и већини села на Купрешкој висоравни живjело је православно српско становништво.

Према аустроуграском попису из 1879. године на подручју Вуковска живjело је 1879 становника (сви православни Срби), највише од свих насеља на Купресу, укључујући и град Купрес, док их је данас остало онолико колико се може пребројати на прсте руке, и то углавном у Бућовачи.

Сва српска села у Купрешкј висоравни попаљена

Како нам је рекао проф. др Александар Лугоња сва српска села на Купрешкој висоравни су попаљена у посљедњем рату од стране оних који су протерали српско становништво са ових простора. Као посљедица тога није ни поштеђено православно гробље у Бућовачи, на којем је поскидана ограда (да ли су Хрвати или муслимани поскидали није им познато).

– На иницијативу десетак људи из Бућоваче који су силом прилика протјерани и расељени по читавом свијету, а воле свој завичај, у јесен 2014. године настала је идеја о обнови ограде на сеоском православном гробљу у Бућовачи, селу у којем су живјели Срби од давнина, како је то лијепо описао новинар и публициста са ових крајева Јово Бајић. Иначе, ово је једна од првих акција које су покренуте на Купрешкој висоравни, а које су имале за циљ обнову – рекао нам је Лугоња.

Након акције чишћења гробља започели радови на обнови Дома

Финансијска средства су већ почетком 2015. године почели скупљати, да би у љето исте године започели радови, прво на чишћењу, а затим и на поправци стубова који су преостали на гробљу.

У акцији су учествовали Бућовљани из Њемачке, Србије и Републике Српске. У јесен исте године покренута је шира добровољна акција у којој је учествовало десетак добровољаца родом из Бућоваче који су дошли из разних дијелова Републике Српске, као и добровољци који нису поријеклом са Купреса. Том приликом урађено је постављање жичане ограде (мрежна арматура) око читавог гробља у дужини од 400 метара, постављање капија, као и фарбање. На прољеће 2016. године, урађено је додатно учвршћивање ограде заваривањем као и завршно фарбање, чиме су завршени радови на обнови ограде на гробљу у Бућовачи.

– Послије успјешно завршене акције ограђивања гробља у Бућовачи, покренули смо нову акцију, а то је обнова сеоског дома у Бућовачи, средствима од донација добрих људи широм свијета. Само да напоменемо, ни за једну акцију нисмо имали помоћ од званичних институција у Р.Српској иако смо се званично и обраћали, нажалост исто је и са обновом кућа на Купресу, а поготово на Вуковску гдје није било помоћи од Владе Републике Српске иако смо се надали, углавном је та помоћ ишла за Дрвар и Гламоч – рекао је Лугоња.

Идеја да обнове девастирани сеоски Дом у Бућовачи јавила им се 2015. године.

– Водили смо се визијом да стварамо друштвени дом, како бисмо свим Бућовљанима, тако и свим земљацима  са Купреса који долазе у наш завичај пружили мјесто гдје се могу окупити и разонодити. Дом је намијењен за све друштвене активности било да је у питању радост или жалост. Гледајући свеопшту ситуацију у свим нашим мјестима намеће се прека потреба да сва та мјеста имају обновљен овакав сличан објекат. Јер то је један од предуслова да што чешће посјећујемо завичај.

Сама изградња започета је септембра 2017. године. Те године су успјели ставити већи дио објекта под кров. Сам објекат је величине 18.6 м х 8.6 м.

– Сам процес изградње није текао једноставно. Сусретали смо се разним проблемима на терену, почев од немогућности  проналаска мајстора који би то урадили за пристојну цијену до финансијских проблема, па је изградња текла у етапама.

  1. године услиједила фаза постављања столарије, малтерисања и бетонирања унутрашњости.

 

Наставак радова у 2019. години

Дом је дјелимично пуштен у функцију 2018. године, организацијом окупљања за Духове, као и организацијом бесплатног ручка за Св. Пантелејмона послије свете Литургије у Вуковску.

– Да бисмо завршили наш пројекат реконструкције Дома у Бућовачи планирамо још да у мањој просторији направимо огњиште у средини са напом изнад, лимар да заврши шљеме као и једну думу да обашије лимом да би објекат у потпуности био заштићен од временских услова. За ову фазу недостају нам финансијска средства те се надамо да ћемо новчаним прилозима добрих људи решити и тај проблем. На крају хтео бих да се захвалим у своје лично име, као и у име организатора свима онима који су својим прилозима омогућили да реализујемо наш пројекат обнове и реконструкције Дома у Бућовачи.

Новинар Српског кола

Драгана Бокун

Фото: приватна архива

 

 

 

 

 

Нема коментара

Напишите коментар