Савчић: Билећки борци без резерве бранили српску земљу

Служењем парастоса и полагањем вијенаца код споменика погинулим борцима Војске Републике Српске /ВРС/, у Билећи је данас обиљежен Дан билећких ратника, у знак сјећања на дан када су 1991. године почели борбени пут у одбрамбено-отаџбинском рату.

Након парастоса, који је служен у Спомен-храму Светог Василија Острошког и Тврдошког у Билећи, формирана је колона са заставама ратних јединица, а након тога услиједио је дефиле до споменика погинулим српским борцима у порти Храма Светог Саве у Билећи.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић, који је присуствовао обиљежавању, изјавио је новинарима да из протеклог одбрамбено-отаџбинског рата носи најљепше успомене на билећке борце.

“Они су увијек без имало калкулације и резерве бранили сваку стопу српске земље. Не само оно што је територија општине Билећа, него и много даље од тога, тамо гдје су живјели Срби”, рекао је Савчић новинарима.

Предсједник Борачке организације општине Билећа Веселин Вујовић истакао је да се данас први пут обиљежава Дан билећких ратника, у знак сјећања на дан када су почела борбена дејства на требињском ратишту и када су билећки борци почели борбени пут у одбрамбено-отаџбинском рату.

“Било је тешко, по мјесец дана терена, скоро сваке друге ноћи мокар, промрзао, али и истрајан да се остане уз свој народ до краја и да се бори. Био је велики оптимизам, патриотизам и расположење народа да брани своју територију и свој народ”, навео је Вујовић.

Војвода Славко Алексић нагласио је да је билећки ратник честити и сјајни борац који носи Христа у себи и не чини злочине.

“Билећки ратник је, гдје год војевао, пронио славу овог краја и својих предака борећи се за своју отаџбину, за завјетне српске вриједности и за српски род”, истакао је Алексић.

Никола Бајовић, син погинулог борца, рекао је да је поносан те да му је велика част што је присуствовао данас овом догађају и носио једну од ратних застава билећке бригаде и добровољаца Рада Радовића.

“Мислим да би ово требало да постане традиција и да на овај начин поштујемо то што су људи уложили живот, дијелове тијела, али и најбоље године свог живота за Републику Српску. Настојмо да и у наредном периоду чувамо Републику Српску и од непријатеља и на сваки други начин”, поручио је Бајовић.

Код споменика погинулим борцима Војске Републике Српске у Билећи вијенце су положили предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић, породице погинулих бораца, представници борачких организација Билећа, Tребиње и Гацко, те начелник општине Билећа Миљан Алексић.

У Билећи је у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату било ангажовано око 3.600 бораца, а страдала су њих 134.

Преузето са: СРНА

Нема коментара

Напишите коментар