Савез српских удружења Сјевернобачког округа на Завичајним данима чува културни, духовни и национални идентитет

Суботичани су у склопу Завичајних дана у петак 6.9.2019. и суботу 7.9.2019.  када је било и свечано затварање могли да уживају у богатом културно-умјетничком програму.

 

Концерт Коктел бенда


У петак су наступали СКД Просвјета пододбор Вуковар, КУД Младост из Суботице, КУД Александрово Суботица, Братство Суботица, ХКЦ Буњевачко коло, КУД Вук Караџић Чонопља, МПГ Банија Суботица и КУД Бард Србобран.

Након наступа фолклорних ансамбала и пјевачких група услиједио је концерт Коктел бенда из Београда.

 

Сусрет завичајних писаца у Градској библиотеци


У суботу је у Градској библиотеци одржан Сусрет завичајних писаца. Претходоно је објављен конкурс, те је пристигло неколико стотина пјесама завичајне поезије. Жири у саставу Ратко Рале Белић, Јасмин Адемовић, Марјан Виг и Илија Сански Клепић имао је пуне руке посла. Одлучили су да прва награда припадне Марици Ћировић, другу награду су подијелили Радмила Шандор и Невена Милосављевић , а трећа награда је припала Нађи Бранков, Александру Јовановићу и Момчилу Тубићу.

Похвале су уручене Славици Агић, Катарини Бранковић Гајић, Дијани Ухерек Стевановић, Павки Мартиновић, Александру Павловићу, Милану Чораку, Сенахиду Незировићу и Владимиру Арацком.

Пјесме су ушле у Зборник Грумен земље.

Посебна похвала за дјечју поезију припала је Маји Мухић и Тијани Нашпалић.

 

Игра коло и у колу


Послије књижевног дружења у Градској библиотеци услиједио је наступ фолклорних анасамбала и пјевачких група на Тргу под слоганом Игра коло и у колу.

Тако да је многобројна публика могла да види наступе гуслара Миљана Вујовића (предсједник КУД гуслара Вук Мандушић, Прела из Чуруга, КУД-а Љешће из Љешћа, КУД-а Александрово, наступали су још ЖПГ Цар Душан Силни из Фекетића, КУД Марко Орешковић из Бачког Грачаца, МПГ Банија из Београда, Ђурђевак из Кљајићева и СКЦ Стеван Сремац из Сенте.

Завичајне дане је затворио директор Фонда за пружање помоћи избјеглим, прогнаним и расељеним лицима Душко Ћутило.

Пред сам крај наступа почела је да пада киша, али публика се није у потуности разишла, нашли су скровишта од кише, или су понијели кишобран и испратили наступе кудова до краја. Међутим, због непогодних временских прилика концерт Жељка Шашића је ипак отказан.

Организатори не крију задовољство, Суботичани и гости Суботице могли су да уживају од 2–8. септембра и ове године у концертима, наступима КУД-ова свих народности, књижевним сусретима. Било је ту и спортских активности, забава за најмлађе, па чак су и бебе имале своју конференцију.

Циљ Савеза српских удружења је очување културног, духовног и националног идентитета српског народа на простору Сјевернобачког округа, али су Завичајни дани такође и допринос мултикултуралности Суботице. Како је рекао предсједник Савеза Боривоје Вукајловић Суботица је град који је увијек био отворен за различите културе .

– Наш град је увијек био толерантан и овдје је суживот начин живота, не један поред другог, него један са другим – рекао је Боривоје Вукајловић и додао да су ствараоци, умјетници, гости и учесници програма град учинили још љепшим и већим.

– Зато постоји наша манифестација , која је у ових 6 година прерасла у традицију. На крају ове манифестације можемо слободно рећи да су Завичајни дани у потпуности успјели.

Вукајловић се захвалио Градској управи Суботице и свим добронамјерним пријатељима који су  подржали манифестацију.

На висини задатка је био и новинар Миливоје Бештић који је водио цјелокупан програм.

Текст: Драгана Бокун
Фото: Милош Радовић и Благоје Ацан

 

 

 

Нема коментара

Напишите коментар