Сећање на августовски покољ 1942. године

У пакрачким селима Горња Обријеж, Торањ и Дереза 4. августа обележена 79. годишњица од „Крвавог августа” 1942. године.

Овогодишње присећање на страдање Срба током „Крвавог аугуста“ 1942. године започело је у селу Горња Обријеж комеморацијом његовим страдалим мештанима, борцима НОБ-а и народу овог села који је пострадао у усташким конц-логорима.

У селу Торањ одржан је помен за 65 мештана цивила побијених 4. августа 1942. неколико стотина метара иза храма Светог Великомученика Пантелејмона. Након покоља тела ових мученика побацана су у већ припшремљену раку.

Поред овог места страдања, делегације Већа српске националне мањине Пожешко-славонске жупаније и УАБА Пакрац-Липик положили су венце и на месту споменика у селу.

У селу Дереза помен за поклани народ, који је касније побацан у бунаре, служили су свештеници Ђорђе ТеодоровићЛука Босанац и Драган Гаћеша.

Тог кобног августовског дана 1942. године само у Дерези је убијено и у бунаре побацано 250 недужних мештана цивила, а посебно је болна чињеница да је међу убијенима и покланима било и преко 70 деце.

Са оба места страдања послана је порука која обавезује све потомке и припаднике српског народа на долазак и поклоњење својим светим мученицима и прецима при чему је поново упозорено да на тим местима нису побијени ратници, већ обични људи, сељаци који су мирно живели у својим кућама и на својој земљи и да је њихово страдање резултат помрачења људског ума и срца.

Помену су присуствовале делегације Града Пакраца, Пожешко-славонске жупаније, Већа српске националне мањине Пожешко-славонске жупаније, Пакраца и Липика, западнославонског пододбора СКД Просвјета и УАБА Пакрац-Липик.

Вијенац у име Града Пакраца положила је заменица градоначелнице Мирсада Поповић Дамјановић, док је у име Пожешко-славонске жупаније венац положио заменик жупанице Никола Ивановић.

Преузето са: СРБИ.ХР

Нема коментара

Напишите коментар