Сећање на жртве Дудика у Вуковару

Удружење антифашистичких бораца и антифашиста Вуковара и Вуковарско-сремске жупаније одржало је данас комеморативни скуп на вуковарском Дудику.

Сећање на најмање 455 стрељаних припадника народноослободилачког покрета и цивила на Дудику у Вуковару од 1941. до 1943. године традиционално се одржава сваке године друге суботе у мају, али је овог пута комеморација одложена за 31. јул због пандемије коронавируса. Тај датум уједно је и дан када су страдале прве жртве на овом месту. Реч је о 15 становника села Бобота, а у наредне две године усташки преки суд Велике жупе Вука овде је у смрт послао мештане из чак 61 места Срема и источне Славоније.

– Порука је и ове године да се овај злочин не сме заборавити, а не сме се заборавити ни овај споменик јер и он је нешто што нас опомиње. Морамо настојати да га што пре обновимо, а док смо живи и здрави треба да се сећамо наших предака који су дали своје животе у борби против највеће пандемије која је задесила човечанство, а то је фашизам – рекао је председник УАБА Вуковарско-сремске жупаније Лазо Ђокић.

Спомен-парк Дудик, код којег се и ове године окупило неколико десетина поштовалаца антифашизма, свечано је отворен 1980. године. Рад академика Богдана Богдановића састоји се од амфитеатра и пет камених буктиња окружених цветовима или шајкама. Знатно је оштећен у рату 1991. године. Радови на обнови Спомен-парка Дудик трају већ неколико година. Прва фаза односила се на обнову бакарних делова споменика, а сада преостаје да се среде и камене површине те амфитеатар. Трећа фаза односиће се на уређење инфраструктуре и зелених површина.

Дудик је нешто раније ове године био на мети вандала који су по споменику исписивали поруке љубави и мржње, али су ти графити убрзо уклоњени.

За разлику од претходних година када су на ово место долазиле бројне делегације из Срема и Босне и Херцеговине, ове године због затворених граница окупило се петнаестак делегација углавном из Вуковарско-сремске жупаније и искључиво удружења и организација припадника српске заједнице. Поред Генералног конзулата Републике Србије у Вуковару, венац је положила и делегација Савеза антифашистичких бораца и антифашиста Републике Хрватске на челу са председником Фрањом Хабулином.

– Ово је једно од бројних места усташког режима Независне државе Хрватске где су страдали људи, највећим делом невино цивилно становништво. Таква места су и Јадовно, Јасеновац, Даница, Лобор и да не набрајам даље читав низ тих места страдања невиних људи. Данас смо овде да бисмо тим људима одали почаст, да се не забораве жртве из тог страшног времена светске катаклизме која је однела више од 55 милиона живота – рекао је Фрањо Хабулин и додао да од нове Владе очекује промену када је у питању однос према антифашистичком наслеђу, али да је свестан да до тога неће доћи преко ноћи јер је негативан однос према том наслеђу грађен у друштву годинама.

У културном делу програма са пригодним рециталом наступили су чланови драмске секције „Никад није касно“ из Трпиње, а свој допринос дало је и Вуковарско српско певачко друштво „Јавор“ под диригентском палицом хоровође Александре Кртинић.

За време полагања венаца на Дудику догодио се и мањи инцидент када је једна мушка особа дошла до спомен-парка у аутомобилу из којег се гласно чула песма „Курвни синови“ групе Азра, али га је из Дудика брзо удаљила полиција која је ту била на осигурању догађаја.

Преузето са: СРБИ.hr

 

Нема коментара

Напишите коментар