Село Острово поред Винковаца: Обнова крста као нада и утеха

У Острову, селу у општини Маркушица, 29. јуна освећен обновљени Часни крст постављен на улазу у село далеке 1931. године.

Часни крст постављен на улазу у село Острово 1931. године обновљен је трудом Клуба младих из Острова и тамошњег Црквеног одбора, а осветио га је 29. јуна епископ осечкопољски и барањски Херувим у присуству великог броја мештана и уз саслужење више свештеника из епархије.

Свечаност освећења започела је окупљањем мештана испред цркве Рођења Св. Јована Крститеља где је формирана литија која се упутила према улазу у село и месту где се налази часни крст. Након свечаног чина епископ Херувим је окупљеном народу упутио благослов и зажелео да га обновљени часни крст чува од свих недаћа.

– Крст који смо данас осветили треба да буде утеха, нада и крепост овоме народу, да буди у њему наду у васкрсење, да буди живот у овоме селу, да штити ова ваша поља и ливаде од видљивог и од невидљивог непријатеља, од невремена и свих других несрећа. Нека буду ваша поља благословена и да буде благословен народ који живи у овом селу, да живи у миру и љубави са собом и са свима другима јер нас на то позива црква Божја и овај крст који смо данас осветили – рекао је у свом обраћању епископ Херувим.

Након освећења испред месне цркве одржан је краћи културни програм који су припремили чланови Културно-уметничког друштва Острово, а затим је у порти храма за све окупљене послужена печена риба.

 

Иницијатива младих дочекана с одобравањем


Часни крст обновљен је на иницијативу Клуба младих из Острова који делује тек две године и ово је прва већа акција коју је организовао. Нешто више о томе рекао нам је секретар у Клубу младих Александар Мандић.

– Нажалост о том првом крсту немамо неких записа јер је наш црквени летопис уништен за време рата, али је остало уклесано у камену да је подигнут 1931. године. Наши стари кажу да је рушен неколико пута, а последњи пут негде средином осамдесетих година прошлог века када је неки камион слетео са пута и порушио га. Од тада до данас од тог каменог крста остао је само постамент и ми смо себи узели у задатак да га након свих ових година обновимо. Новац смо добили од општине, а у претходна два месеца смо обновили постамент док је крст  потпуно нов и направљен од челичних цеви – каже Мандић додајући да су и реакције мештана на ову акцију веома позитивне.

Да је тако потврдио је и председник Црквеног одбора у Острову Светислав Цветковић.

– То што су наши млади покренули је веома позитивно дочекано у нашем селу. Све нас је мање и село се гаси. Не знам да ли нас има још 300 или 400, а у селу имамо само једну трговину. Млади немају ни један кафић и велика је ствар што су основали свој клуб и да сада имају где да се окупљају. Са друге стране, они су увек спремни да помогну и на њих можемо да се ослонимо јер у селу живи углавном старије становништво – каже Цветковић.

 

Планирају и нове акције


Клуб младих из Острова основан је у априлу претпрошле године с основним циљем да оживи своје село које се, као и сва друга села у његовом окружењу, суочава са снажном и убрзаном депопулацијом.

– Покушавамо да животу у овом селу дамо некакав смисао. Имамо своје просторије у којима се окупљамо, дружимо и договарамо о активностима које намеравамо да проведемо. Након акције обнове часног крста спремамо нову, а она се односи на пошумљавање села које је због радова на електрификацији остало без дрвећа. Сваки мештанин ће моћи да бира какво дрво жели да има испред своје куће, а ми ћемо му набавити садницу и засадити је – прича председник Клуба младих Небојша Комненов.

Када је основан у клубу је било педесет чланова, а данас их је због различитих обавеза тридесетак активних. То најверније описује стање у ком се село налази. Они који су отишли нису отишли сами, него су са собом повели и своје породице, жене и децу и то је највећи проблем с којим се село суочава. Својим деловањем преостали млади покушавају да то бар успоре, ако већ не могу и потпуно да зауставе.

Преузето са: srbi.hr

Нема коментара

Напишите коментар