АКТУЕЛНО:

Сестре Црномарковић – крајишки бисери наше равнице

Сестре Јана и Елена Црномарковић плене својим гласом и појавом и освајају срца љубитеља етно музике. Љубав према музици јавила се од најмлађих дана. Према речима маме Драженке, Јана је прво је почела да пева па онда да прича. Елена, пошто је млађа, по угледу на сестру, била је окружена музиком и сама је почела да пева и наступа. Озбиљније бављење певањем кренуло је од уписа у музичку школу са непуне 4 године где је почела да пева у хору и одмах су је препознали као солисту. Клавир је почела да свира са 5 година у истој школи.

Ове дивне девојчице су пореклом из наше Крајине и красе их најлепше особине људи који су са ових простора. Мама Драженка је рођена у Невесињу, а тата Далибор је из Санског Моста. Обоје су због школовања дошли у Нови Сад и остали да живе у овом лепом и питомом граду, који може само да помогне у неговању и унапређивању талената њихових гласом надарених девојчица.

Иако воле да певају и и певање је њихова највећа љубав, Јана и Елена су одлични ђаци и редовно завршавају све обавезе које имају у редовној школи. Такође, страни језици им иду од руке.

Јана и Елена су од својих 3-4 године најмлађи чланови чувеног новосадског дечијег хора “Звончићи“, као и Академског културно-уметничког друштва “Соња Маринковић“. Од своје 5. године уче да свирају клавир. Јана је завршила Основну музичку школу “Јосип Славенски“, клавирски одсек и ученица је средње музичке школе “Исидор Бајић“. Елена је ученица 3. разреда Основне музичке школе, клавирски одсек. Истовремено, Јана је завршила нижу музичку школу “Петар Коњевић“ у Сомбору, одсек традиционално певање, а самостално учи да свира гитару и укулеле. Добитница је Вукове награде, Видовданске награде, као и специјалне награде своје Основне школе “Доситеј Обрадовић“ за изузетан успех из музичке културе. Да једна уметност прати другу доказ је Елена, која поред тога што је музикална, лепо црта и слика и већину слободног времена проводи цртајући.

Поред самосталних наступа, Јана и Елена највише воле да певају заједно и најиспуњеније су кад су једна другој подршка. Учешће на фестивалима је за њих право задовољство. Јана је имала 9 година када је почела да учествује на дечијим фестивалима, а Елена је имала само 4 године када се појавила на свом првом фестивалу. За Јану су компоноване песме: Тражим те, Израшћемо ми у људе, Нема песме, Мајко и Ко зна да сања. Еленини првенци које је отпевала су Крилата пиџама и Певам о љубави. Такође, имају и заједничку песму Две поле, чији је текст искључиво за њих написао Тоде Николетић, а музику и аранжман урадио композитор Ладо Леш. Песма је доживела велики успех и радо је певана међу децом. Свака песма има своје слушаоце тако да је мајкама омиљена песма “Мајко“, за коју је текст написао Вид Вицко Вукелић, а музику и аранжман урадио Ладо Леш, који је допринео њиховом музичком напретку. Овде треба додати да су велики песници попут Тода Николетића и Вида Вукелића њихова огромна подршка, а не смемо изоставити ни Ладу Леша који је учествовао у стварању сваке композиције намењене овим вредним девојчицама и увек им пружа безрезервну подршку.

Јана и Елена су редовне учеснице фестивала дечије музике којих је до сада било више од 50 у земљи и региону. На неке фестивале се враћају више пута, због посебног искуства и дивног дружења. Поред дечије музике, Јана и Елена су се опробале и у другим музичким жанровима, тако да су поред фестивала дечије музике учествовале и на фестивалима на којима су се такмичиле певајући поп и друге музичке жанрове. Често су на фестивалима биле једине представнице свог града, а неретко и једине представнице Републике Србије. Увек су се представиле у најлепшем могућем светлу.

Омиљени фестивали ових девојчица су “Шкољкице“ у Новом Саду, “Тин“ у Доњем Милановцу, “Распеване пахуљице“ у Мркоњић Граду, “Док тече лашва“ у Новом Травнику, “Та песма љубав зове“ у Кикинди, “Шарени вокали“ у Сомбору, “Мале мелодије Мостара“, “Лино фест“ у Сарајеву, “Чаробна фрула“ у Загребу, “Angel voice“ у Београду, “Златни глас“ у Суботици, “На крилима детињства“ у Панонији, “Наша радост“ у Подгорици, “Разигране ноте“ у Загребу, “Брежице“ у Словенији, “Златна пахуља“ у Рожајама, “Златне искре“ у Бугарској, “Звездички“ у Прилепу, “Ђурђевдански фестивал“ у Бања Луци и многи други.

Јана и Елена су неуморне када су у питању такмичња и учешћа на фестивалима тако да су се у септембру 2022. године такмичиле и биле првонаграђене у етно категорији на фестивалима “Златне ноте“ у Власотинцу и “Angel voice“ у Београду. Успешне су на музичким online фестивалима у земљи у иностранству и увек поберу посебну наклоност публике и жирија. Јани је посебно драга online награда освојена на Сицилији, на великом међународном фестивалу, на којем је била једини представник Републике Србије у својој категорији међу веома захтевном конкуренцијом. Елена је такође успешна на овим типовима такмичења, а посебно је била запажена на црногорском фестивалу D-Moll где је била победница публике у својој категорији са преко 2.000 гласова.

Важно је истаћи да ће Јана представљати своју земљу на WAF AWARDS 2022 јер ју је светска асоцијација фестивала изабрала да је награди као најбољу из Србије за ову годину. Догађај ће бити одржан у Скопљу у јануару 2023. године.

Поред лепог певања и склоности ка уметности, не смемо да заборавимо да Јана и Елена носе са собом и лепо вастипање, које је неизоставни део њихове појаве. Таленат је само употпунио породичне вредности којима су их учили њихови родитељи и оне су прави пример, а и доказ да су култура и лепи манири још увек на цени и да се сопственим радом и трудом може постићи успех.

 

 

                                                                                                            Новинар Српског кола

                                                                                                            Драгана Шиповац

 

 

Нема коментара

Напишите коментар