АКТУЕЛНО:

СИНОД СПЦ: Недопустиво је истополне заједнице законски изједначавати са браком и породицом!

Свети Архијерејски Синод Српске Православне Цркве oгласио се поводом предлога закона о истополним заједницама, који је у јавности изазвао подељена мишљења. Синод наводи да је предлог закона за СПЦ неприхватљив, додајући да су благовремено и у законом предвиђеном року поднели Влади Републике Србије примедбе и мишљење о предлогу тог закона.

Србија ће, сада је већ извесно, ускоро добити Закон о истополним заједницама. Његово усвајање очекује се током пролећног заседања Парламента. Тиме би истополни парови добили нека од основних права која до данас нису могли да остваре, попут права на поделу имовине или учешћа у доношењу одлука у случају болести.

Предлог закона у јавности је изазвао подељена мишљења – док се једни оштро противе сматрајући да ће угрозити традиционалну породицу, други га бране истичући да је реч о испуњењу основних људских права.

Поводом предлога закона огласио се и Синод СПЦ наводећи да је благовремено и у законом предвиђеном року поднео Влади Републике Србије примедбе и мишљење о предлогу тог закона.

“Поменути предлог закона за СПЦ је неприхватљив, јер је огромна већина предложених одредби у супротности са Јеванђељем Христовим и свеукупним искуством и праксом Цркве на којима је духовно и морално утемељен наш српски народ, као и целокупна европска цивилизација”, наводи се у саопштењу објављеном на сајту СПЦ.

Недопустиво је, истиче се, истополне заједнице законски изједначавати са браком и породицом, како је наведено у тексту Нацрта закона, јер се тако, додају, дискриминише брачна заједница, као хришћанска и Законом заштићена вредност.

“Црква поштује слободу коју нам је Бог даровао и разуме људску тежњу да своју слободу исказује на различите начине”, додаје се у саопштењу Синода.

Напомињу да је Свети Архијерејски Синод сагласан да постоји потреба за остварењем одређених личних, имовинских и других права оних које третира наведени нацрт закона, али је, истичу, аргуменовано указао на могућност да се она у правном поретку Републике Србије остварују у потпуности административним путем, без задирања у брачно и породично законодавство.

“Свети Архијерејски Синод наглашава да прихвата и промовише дијалог, као једини и неопходан пут за изналажењe решења у вези свих питања од општег друштвеног значаја, као и по овом питању које је изазвало велику забринутост. Свети Архијерејски Синод је изразио очекивање да ће по овом питању бити уважени  аргументи Српске Православне Цркве”, закључује се у саопштењу.

Извор: РТС

Нема коментара

Напишите коментар