АКТУЕЛНО:

Сјећање на народног умјетника Радета Путника- Рајкана

Раде Путник – Рајкан био је народни умјетник и члан Завичајног удружења Банијаца, потомака и пријатеља Баније из Београда. Рођен је у Гвозданском, Општина Двор на Уни, 1949. године.

До грађанског рата у Хрватској (1991) радио је у РО Славијатранс Петриња – служба набаве. Након „Олује“ избјегао је у Србију. По традицији породице од младих дана бавио се музиком. Био је свирач на тамбури – трожици, цимбулама, хармоници и двојницама. Врло успјешан пјевач изворне народне музике, а посебно ојкаче.

Са сестром Савом има посебне заслуге на очувању овог традиционалног пјевања Срба Баније. Снимио је сам или са сестром више ЦД – ова и других тонских записа. У склопу Завичајног удружења Банијаца у Београду активно је пјевао у мушкој пјевачкој групи на бројним наступима. Као врстан свирач и пјевач био је предмет истраживања етно – музиколога и композитора проф. др Димитрија Големовића. Такође о његову пјевању ојкаче остао је и запис у књизи Пјевај, ори, прозоре отвори, Ненада Грујичића (2017). Поред наступа био је активан члан Управног одбора Завичајног удружења Банијаца.

Преминуо је у Београду 09. октобра .2018. године и сахрањен 16. октобра 2018. на  Бежанијском гробљу уз велико присуство Банијаца.

Својим радом и залагањем задужио је бројне Банијце и за то смо му вјечно захвални.

Текст преузет са: banija.rs

Нема коментара

Напишите коментар