Завичајно дружење Дивосељана у Београду

У Београду је 21.септембра 2019.године одржано традиционално завичајно дружење Дивосељана пригодом храмовне славе Дивосела – Мале Госпојине. Малу Госпојину славили су Дивосељани од насељавања у ове крајеве, окупљали родбину и пријатеље, „држали госте“, ишли цркви, момци и дјевојке ишли на загледачину, дружили се са својим пријатељима и познаницима из околних села, натјецали се у спортским – борилачким вјештинама, играли коло…

То је дио традиције српског народа Дивосела, за коју се увијек знало рећи да је боље „да нестане село, него обичај“. Ову традицију наставили су и данас славити Дивосељани, ма гдје се они налазили, расељени по читавом свијету.

На традиционалном дружењу у Београду, окупило се педесетак Дивосељана и потомака, који су наставили традицију својих коријена. Присутне је поздравио и пригодним ријечима се обратио проф. Миле Рајчевић, који је у својој пригодној бесједи говорио о историји Дивосела, једном напредном селу у коме послије 1900. године није било неписмених, селу антифашистичке традиције, солунских добровољаца, бораца НОР-а, народних хероја, богате културне и спортске традиције, село интелектуалаца, спорташа…Нажалост, данас је Дивосело пусто, све је етнички очишћено у грађанском рату у Хрватској 1991 – 1995.године. Оно што је започео Павелић и НДХ 1941.године, наставио је Фрањо Туђман 1991.године и потпуно етнички очистио српска села: Дивосело, Читлук, Почитељ…Сви културно – историјски и антифашистички споменици су порушени, стамбени и господарски објекти, инфраструктура, немa трагова живота. Данас, када човјек дође у Дивосело, има осјећај да је дошао у простор у коме је вријеме већ одавно стало. У село више не стижу писма, нити их ко шаље, нити их има ко да прими.

Уз срдачна носталгична сјећања, завичајне пјесме, поносни на свој завичај, дружење је потрајало до касних ноћних сати.

 

Миле Рајчевић,проф.

Нема коментара

Напишите коментар