Сјећање на страдање Срба средњег Подриња; Српска жртва је огромна

У Братунцу је обиљежена 31 година од страдања 3.267 Срба у средњем Подрињу и Бирчу.
Прошли вијек је вијек гдје смо изгубили пола нашег народа и српска жртва је огромна, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик у Братунцу на обиљежавању 31 године од српског страдања у Средњем Подрињу и Бирчу.
https://www.youtube.com/watch?v=HWC_SSVldw0

– Имали смо огромна страдања у оба свјетска рата. Знамо ко су били окупатори и знамо ко је формирао најгоре логоре – навео је Додик.

 

Полагање вијенаца (фото: predsjednikrs.net/B.Zdrinja )

Његова светост патријарх српски Порфиријепоручио је данас у Братунцу да би било љековито да сви који негирају било чију бол, па и бол и српских мајки, чују истину о страдању Срба у Средњем Подрињу и Бирчу.

Обиљежавање 31 године од страдања Срба средњег Подриња (фото: РТРС)

– Неко се осилио да мјери бол мајки и каже да то није бол, трагедија и злочин. Нико нема изузетно право на бол. Бол је исти за сваког човјека, бол осјећа свака мајака, бол нема ни нацију ни вјеру – поручио је патријарх Порфирије у Братунцу на обиљежавању 31 године од српског страдања у Средњем Подрињу и Бирчу.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић поручио је данас у Братунцу на обиљежавању 31 године од српског страдња у Средњем Подрињу и Бирчу да Српска неће дозволити да њене жртве буду мање вриједне и да је српско самопоштовање залог будућности Републике Српске.

Он је истакао да је Братунац најсветије мјесто које не дозвољава да буду понижене и запостављене српске жртве.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је након парастоса у Братунцу за 3.267 Срба из Средњег Подриња и Бирча, да не вјерује да ће Суд БиХ икада процесуирати починиоце злочина над Србима у Одбрамбено-отаџбинском рату, као и да очекује да оног момента када Република Српска буде одлучивала сама о својој судбини, изведе све те злочинце пред лице правде.

Вишковић је указао да је хришћански праштати и да то проповиједа православна вјера, али да треба памтити, сјећати се и учити дјецу да знају шта се догађало њиховим прецима.

Предсједник Одбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону Милимир Вујадиновић рекао је данас у Братунцу на обиљежавању 31 године од српског страдња у Средњем Подрињу и Бирчу да Срби никада више не смију ћутати на злочине који су им се дешавали јер су на ћутање рачунали они који су чинили злочине и они који су их штитили протекле три деценије.

Предсједник Скупштине Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Бранимир Којић изјавио је данас да су Срби у Подрињу у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату убијани системским звјерски и минструозно на највеће православне празнике и да се прекрајањем историје и унижавањем српских жртава оне поново убијају.

– Они желе да нам ставе хипотеку геноцидног народа, желе да прекроје историју, да унизе наше жртве, а породице да поново убију. Неће им то успјети јер чињенице су потпуно јасне, чињеница је да смо убијани системски, звјерски и монструозно на највеће православне празнике – Божић, Ђурђевдан, Видовдан, Петровдан и Никољдан – рекао је Којић у Братунцу на обиљежавању 31 године од српског страдања у Средњем Подрињу и Бирчу.

Милорад Додик (Фото: РТРС)

Начелник општине Братунац Лазар Продановић поручио је да је бол сваког човјека на свијету исти, али да није сигуран да они који игноришу српска страдања то и разумију.

Продановић је рекао да оно што је преживио српски народ Подриња и Бирча разумију представници Србије и Руске Федерације који су данас у Братунцу на обиљежавању 31. године од српског страдња у овом крају.

Патријарх српски Порфирије служио је свету литургију у порти Храма Успенија Пресвете Богородице.

Након Свете архијерејске литургије, кренула је литија од храма до гробља у Братунцу, гдје је патријарх код централног спомен-крста служиио парастос за 3.267 убијених српских цивила и војника из регије Бирач и Средњег Подриња у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Након парастоса званичници су положили цвијеће и вијенце код централног Спомен-крста на братуначком гробљу.

Вијенац је у име институција Републике Српске положио предсједник Републике Српске Милорад Додик у пратњи предсједника Народне скупштине Ненада Стевандића, премијера Радована Вишковића, изасланика српског члана и предсједавајуће Предсједништва БиХ Бошка Томића и министра рада и борачко-инвалидске заштите Данијела Егића.

На Спомен-крст вијенце су положили и делегација Србије у име предсједника Србије Александра Вучића и предсједника Скупштине Србије Владимира Орлић те амбасадор Русије у БиХ Игор Калабухов.

Цвијеће су положиле делегације посланика у Народној скупштини Српске, у Парламентаној скупштини БиХ, Владе Српске и министара у Савјету министара и српских представника у заједничким институцијама, чланови породица погинулих из регије Средњег Подриња и Бирча.

На Спомен-крст цвијеће су положиле и делегације Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука, јавних установа Српске, градова и општина Средњег Подриња и Бирча, делегације градова и општина Српске и Србије, Борачке организације Републике Српске и других невладиних организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата, те НОР-а.

Помен се даје свим српским жртвама из средњег Подриња и Бирча у Одбрамбено-отаџбинском рату, а организује се поводом 31 година од великог страдања Срба на Петровдан 1992. године у селима око Сребренице и Братунца, када је убијено 69 и заробљено 22 војника и цивила, од којих нико није преживио.

Централно обиљежавање 31 године од страдања Срба у Средњем Подрињу и Бирчу одржано је под слоганом „31 година, злочин без казне“ у организацији Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар