АКТУЕЛНО:

Обиљежена Битка на Козари; Епопеја страдања, муке и патње, али и поноса

На Мраковици је обиљежена 81 година од Битке на Козари, а код спомен-крста одата је почаст жртвама и запаљене су свијеће.

Обиљежавању овог значајној историјског догађаја присуствовали су представници институција Републике Српске и Србије, локалних заједница које гравитирају планини Козари, Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука, СУБНОР-а Републике Српске и Србије, организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата и политичких партија.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик положио је данас вијенац на меморијални зид споменика на Мраковици у оквиру обиљежавања 81 године од Битке на Козари.

– Долазимо овдје на Kozarу сваке године да поручимо истину која је годинама иста и да пошаљемо поруку да смо се завјетовали нашим државама Републици Српској и Србији које су увијек биле једина водиља борцима – рекао је Додик на обиљежавању.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Данијел Егић изјавио је да 81. годину након Битке на Козари Срби бију исте битке за слободу, спас српског народа и Републике Српске.

Егић је нагласио да руководство Републике Српске никада није споменуло рат, те да се у борби за очување Републике Српске боре на политички начин, мирним средствима не нападајући никога, само бранећи своје.

Предсједник СУБНОР-а Републике Српске Слободан Шобић рекао је данас на обиљежавању 81 године од Битке на Козари да је фашистички агресор повео велику офанзиву на незаштићени народ, творећи обруч око читаве планине, што је имало застрашујуће посљедице.

Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Миле Карановић поручио је на Мраковици да Срби, посебно данас када трпе бројне притиске, немају право да се не присјете колику су жртву принијели на олтар српства и отаџбине и колико се мора чувати своја српска земља.

– Ми данас трпимо последице и разне притиске и око Косова и Метохије, па и разних непризнатих високих и ниских представника и изасланика, демократске Европе која, гле бруке и срамоте покушава да нас научи демократији – рекао је Карановић на обиљежавању 81 године од Битке на Козари.

Према његовим ријечима, Срби данас свој спас могу да виде само у чињеници да успјевају баш у оном што су преци хтјели, а то је да стварају слободну и суверену државу која је у стању да се стара, бори, чува и заштити своје националне интересе.

– Нека данашњи догађај буде подсетник на нашу заједничку прошлост, али и на нашу заједничку будућност. Као пријатељи, партнери, савезници наставићемо да јачамо наше везе и солидарност како би наставили да градимо стабилна и просперитетна друштва за наше грађане – рекао је Карановић.

Вијенце и цвијеће положили су представници влада Српске и Србије, Народне скупштине Републике Српске, Српске у институцијама БиХ, Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука, општина и градова Поткозарја, организација проистеклих из Другог свјетског рата и Одбрамбено-отаџбинског рата, те политичких партија.

То што смо преживјели доказ је да смо побиједили и са Козаре поново ширимо истину и још један завјет Српској и Србији и нашој слободи. Битка на Козари је епопеја страдања, муке и патње, али и поноса, поручено је са обиљежавања битке.

На меморијалном зиду спомен комплекса на Мраковици уписана су имена 9.921 погинулог борца у борбама на овом подручју у току Другог свјетског рата.

Обиљежавање 81 године од Битке на Козари заједнички организују одбори за његовање традиције ослободилачких ратова влада Републике Српске и Србије.

Битка на Козари је симбол страдања и отпора српског народа у борби против нациста и усташа, током које је убијено око 40.000 цивила, а 68.000 је одведено у логоре, међу којима више од 23.000 дјеце.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар