Сјећање на жртве Кордунашког процеса

На 75. годишњицу „Кордунашког процеса“ у недељу 14. јула 2019. године у организацији Удружења бораца Кордуна из Београда код споменика у насељу Бусије први пут је одана пошта невино страдалим Кордунашима тога процеса. А страдали су, како је том приликом истакао Милош Кресојевић, чланови војног, политичког и партијског руководства Кордуна, али и виђенији Срби-Кордунаши интелектуалци.

Послије монтираног судског процеса одржаног у Горњем Будачком (отуда га неки називају и Будачки процес) за наводну издају и сарадњу са непријатељима и четницима на смрт су 14. јула 1944. године осуђен Вељко Кораћ члан Народноослободилачког одбора (НОО) Кордуна, Љубо Вујчић члан которског НОО Слуња, Илија Жегарац шеф партизанске штампарије, Милан Момчиловић официр Плашчанског партизанског одреда и партизан Марко Мркић док су  Драгић Бунчић, Душан Балчин, Милица Вујчић, Милић Напијало, Милан Напијало, Јово Балчин и Љубо Мартиновић осуђени на вишегодишње казне принудног рада.

Узрок Кордунашког процеса, како је у недељу истакао Милош Кресојевић, налазио се и у томе што је народ Кордуна увидио да су огромне жртве које су Срби дали на Кордуну и у партизанској борби несразмерне у односу на власт која се у Завноховској Хрватској формирала. Јавно су захтјевали већи удио Срба у новој власти, као и аутономију Срба у будућој Хрватској. У новој власти све кључне позиције заузимају кадрови хрватске националности који су Народноослободилачком покрету прилазии од 1943. године свјесни да НДХ губи рат.

Посљедице су биле погубне за Србе на Кордуну и у Хрватској који су претрпјели страшне усташке покоље, а пред крај рата и страдали од чистке у партизанском покрету којему су припадали од самог почетка рата. Одјеци суђења су се преносили на ниже органе власти по котаревима, селима и у партизанским јединицама тако да су многи виђенији Срби убијени без суђења, одузимани им чинови, избацивани из КПЈ и СКОЈ-а, а многи су послати на фронт гдје су често страдали и од метка са леђа. И послије завршетка Другог свјетског рата настављен је обрачун са српским кадровима који су се залагали за аутономију Срба у Хрватској. Тако су  тужиоци на Кордунашком процесу Станко Опачић и Душан Бркић 1950. године завршили у затвору на Голом отоку.

Удружење бораца Кордуна из Београда ове године је први пут јавно одало пошту страдалим Србима у монтираном Кордунашком процесу. Овај догађај ће, како је најављено, наставити да обиљежавају комеморацијама, али и иницијативом да се покрене поступак за рехабилитацију жртава тога процеса.

Нема коментара

Напишите коментар