Сјећање на жртве усташког злочина – геноцида; Подухват уништења српског народа није успио

Јасеновачке жртве не смију бити заборављене, а једини опстанак српског народа јесте српска држава, јер без државе нема слободе, поручено је данас из Доње Градине гдје је обиљежен дан сјећања на српске, јеврејске и ромске жртве усташког логора Јасеновац.

Обраћањем званичника Републике Српске и Србије окончано је обиљежавање Дана сјећања на жртве усташког злочина – геноцида у Независној Држави Хрватској у концентрационом логору Јасеновац.

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да је Доња Градина мјесто на којем је најтеже говорити, те да ништа у ближој и даљој историји српског, а ни људског рода није упоредиво са оним што се у мрачном периоду НДХ дешавало на овом простору.

Предсједник Србије Александар Вучић истакао је данас на да сваки пут када дође у Доњу Градину, „град мртвих“ покушава да пронађе одговоре о злу, узроцима, зашто би било ко нешто овако страшно урадио и никада није успио да га нађе“.

Доња Градина данас је долина тишине, огромне туге према ономе шта се овдје десило, рекао је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик .

На гробном пољу „Храстови“ служен је помен  српским, јеврејским и ромским жртвама мучки убијеним у јасеновачком систему хрватских концентрационих логора.

Молитвени помен служио је Његово преосвештенство епископ бањалучки Јефрем, а потом су прочитане молитве јеврејским и ромским жртвама.

Обиљежавању су присуствовали предсједници Републике Српске и Србије Жељка Цвијановић и Александар Вучић, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија, делегације Народне скупштине Републике Српске, министри у Влади Републике Српске, представници Српске у институцијама БиХ, невладиних организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата и потомци жртава.

Присутне су биле и високе званице из Србије, међу којима су Ивица Дачић, те министри Александар Вулин, Дарија Кисић Тепавчевић.

 

Свечано су постројени кадети Војне и Полицијске академије Србије и почасна једница Министарства унутрашњих послова Републике Српске.

На гробном пољу „Тополе“ положени су вијенци за више од 700.000 Срба, 80.000 Рома и 23.000 Јевреја који су мучки убијени у јасеновачком систему хрватских концентрационих логора.

Вијенце су положили предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, премијер Српске Радован Вишковић, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и предјседавајући Савјета министара Зоран Тегелтија, те предсједник Србије Александар Вучић.

Вијенце су положиле и делегације Јеврејске и Ромске заједнице из Републике Српске и Србије, бивши логораши из Другог свјетског рата из Српске и Србије, посланици у Народној скупштини Републике Српске, прдставници Српске у заједничким институцијама БиХ, невладиних организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата, дипломатског кора и потомци жртава.

Према програму обиљежавања, остале присутне званице су положиле по једну ружу.

Обиљежавању у Доњој Градини претходило је служење Свете архијерејске литургије у Цркви светих апостола Петра и Павла у Козарској Дубици.

Oтворена је изложба ученичких ликовних и литерарних радова на тему „Сјећање на невино страдале жртве у концентрационом логору Јасеновац“.

Међународна комисија за истину о јасеновачком систему хрватских концентрационих логора, закључила је да су Хрвати у Јасеновцу и Доњој Градини убили више од 700 000 људи. Међу њима 500 хиљада Срба, 40 хиљада Рома, 33 хиљаде Јевреја, 127 хиљада антифашиста и 20 000 дјеце.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар