Обиљежено 30 година од оснивања Гарде Пантери

У Бијељини је обиљежена 30. годишњица формирања Специјалне бригаде Гарда Пантери.

Гарда је била једна од елитних јединица Војске Републике Српске. За заслуге у рату Гарда Пантери је одликована Орденом Немањића и Карађорђевом звијездом другог реда.

Парастосом и полагањем вијенаца и цвијећа на Споменик погинулим борцима у Бијељини је обиљежена годишњица оснивања Гарде Пантери, чији су припадници положили заклетву на данашњи дан прије три десеценије.

– Јединица је формирана из нужде, морали смо се организовати, таква је ситуација била. Морали смо се организовати, да нисмо прошли би као они у Сијековцу, Добровољачкој и другдје гдје српски народ није био организован – изјавио је посљедњи ратни командант Гарде Пантери Љубиша Лазић.

Елитна јединица Војске Српске, увијек је била прва у одбрани свог народа. У рату је одликована Орденом Немањића за битке код Смолуће, гдје је из тромјесечног непријатељског окружења ослобођено становништво три српска села.

– Гарда је одиграла ту кључну улогу. Они су водили, три дана су јуришали на ровове да нас ослободе. Ја сам био командант тамо у Смолући, три пуна мјесеца су нас гранатирали сваки дан – рекао је командант ТО Смолуће Владо Тодоровић.

Ратни пут Гарду је водио преко Мајевице, Озрена, Посавине, Подриња, сарајевско-романијске области, Крајине.

На том путу погинуо је 101 борац, а рањено је 675 војника, многи и више пута. Бројни припадници јединице одликовани су највишим одликовањима за храброст.

– Тамо гдје је било најтеже били су ангажовани војници борци из Гарде Пантери – изјавио је генерал у пензији Будимир Гаврић.

Удружење ветерана Гарде Пантери брине о насљеђу славне јединице.

– Удружење баштини традицију Гарде Пантери од 1998. године. Сваке године обиљежавамо и славу јединице, значи сарађујемо и са породицана погинулих, са нашим борцима – рекао је предсједник Удружења ветерана Гарде Пантери Петар Цвјетиновић.

Поносни смо на славни ратни пут и своје саборце који су дали немјерљив доспринос стварању Српске и њеној одбрани, истакли су ветерани Гарде Пантери приликом отварања изложбе ратних фотографија у Галерији Центра за културу.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар