АКТУЕЛНО:

У Окучанима обиљежено 27 година од прогона и страдања Срба

У Окучанима у Хрватској обиљежено је 27 година од прогона и страдања Срба у војној акцији „Бљесак“.

Из Западне Славоније протјерано је 15.000 Срба, а 283 је убијено или нестало. За злочине у акцији хрватске војске нико није одговарао. Данас је у Храму Светог Великомученика Димитрија служен парастос.

Хрватске снаге напале су Западну Славонију 1. маја 1995. године и за четири дана протјерале скоро све Србе из тог дијела Републике Српске Крајине, иако је био под заштитом УН-а.

Mеђу 283 убијених је 55 жена и 11 дјеце, од којих троје из двије породице Вуковић из Медара код Окучана. Милана Романић која живи у Бањалуци сјећа се прича чланова ове породице.

– Чули смо од чланова породице Вуковић, да је мајка Анђелија са дјецом била у подруму, да је бачена бомба. Oна је да би , заштитила дјецу, легла на бомбу. Дјеца су побјегла из подрума и онда су на каналу испред куће убијена – присјетила се Романићева.

Дио Срба вратио се на своја огњишта, а на данашњи дан сјећају се свог страдања.

– На данашњи дан су осјећаји, да тако кажемо помијешани. Добро се сјећамо оних дана кад се мијешала и крв и зној и страх, кад је народ избјегао. Наравно већину нашег становништва више овдје не видимо, али живот иде даље. Трудимо се да, колико можемо, вјерујемо у неку бољу будућност – рекао је Зоран Прерадовић из Окучана.

Замјеник начелника општине Окучани Синиша Мартиновић нагласио је да се жртве не смију заборавити.

– Обузме ме туга и жалост, али ево као што видите, већ један низ година како смо направили овај споменик, погинулим жртвама, да све више народа долази и сматрамо да је то и ред. Један господин је добро рекао‚ човјек два пута умире. Први пут кад умре, а други пут ако их ми заборавимо. То се не смије догодити – додао је он.

Српска огњишта вијековима су у Западној Славонију и чувају Јасеновац, уз Косово, највећу српску светињу, каже епископ пакрачко-славонски Јован, који је у Храму Светог Великомученика Димитрија служио парастос.

– Данас обиљежавамо овдје у Окучанима дан страдања, дан туге, дан који боље да није свануо зато што се у тај дан на многе страдала у свим ратовима и у овом посљедњем рату додало још, додало се невиђено страдање – нагласио је епископ пакрачко-славонски Јован.

Генерални конзул Србије у Хрватској Александар Накић поручио је да сви остану на својим огњиштима, која су и вијековима њихова.

– Република Србија ће колико је то у њеној могућности помоћи свима који су остали овдје – поручио је Накић.

У Окучанима 1991. године било је 75 одсто Срба а сада тек 20. Међу њима је седамдесетак дјеце у основној школи, али тек половина њих похађа српски језик, националну историју и вјеронауку. У српској заједници кажу да је ријеч о тихој асимилацији.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар