СКАНДАЛ У ХРВАТСКОЈ – Задатак из веронаука за школарце из Каства: ‘Поред кога бисте радије сели – хомосексуалца или Србина?’

Друштвеним мрежама дели се листић који је ученицима поделила наставница веронауке основне школе у Каству.

На њему је задатак за децу на ком треба да одговре на питање зашто желе и зашто не желе у возу да седе поред старијег попа са Библијом у рукама, хомосексуалца, српског војника из Босне или проститутке из Берлина.

На попису су наведени и “афричка жена која продаје производе од коже“, “Ром који је тек изашао из затвора“, затим “Индијка с једногодишњим дететом“, “турска глумица врло успешна у Холивуду“, као и хрватски тајкун.

Међу понуђенима су и лекар специјалиста за абортусе, компјутерски хакер, Јеховин сведок, енглески фудбалер, репер који живи алтернативним начином живота и млади уметник који болује од АИДС-а.

Ученици с пописа треба да изаберу три особе с којима би желели и три с којима не би желели да путују у истом купеу, као и разлоге за и против.

Сандра Крпан, директорка ОШ Милан Брозовић Кастав за ондашње медије је рекла како је овај листић истинит те како то никако не подржавају.

– Наставница јесте дала наставни листић ученицима осмих разреда. Затражила сам њену писану изјаву након обављеног телефонског разговора. У разговор је укључена стручна сарадница школе, социјални педагог јер садржај оцењујемо непримереним иако наставница веронауке наводи да је наставни листић употребила како би ученике научила да не треба да имају предрасуде према људима -, поручује директорка.

– Апсолутно се као школа залажемо за мир и толеранцију и уважавање различитости и управо томе свакодневно и учимо наше ученике и неизмерно нам је жао уколико је дошло до изношења непримерених порука према нашим ученицима – каже Крпан.

О свему ће обавиестити и Министарство образовања, Ријечку надбискупију и стручно-педагошки надзор.

Извор: Пинк

Нема коментара

Напишите коментар