СКАНДАЛОЗНА ТРГОВИНА ПРЕДМЕТИМА ИЗ ЛОГОРА СМРТИ: Умирали су у Јасеновцу у најгорим мукама, а сада њихову патњу уновчавају на Ибеју!

МНОГОБРОЈНИ предмети, документи и писма из времена злочиначке усташке државе НДХ, али и оних који подсећају на патње логораша из злогласног Јасеновца, слободно се продају на Ибеју за цену од 10 до 2.249,99 долара.

Већина оних који ове ствари продају су из Хрватске, неки су из Аустрије или Словеније, али има и оних из Србије и Америке. Нуди се свашта, од писама логораша до јеловника који су добивали несрећни људи, Јевреји, Срби, Роми које је усташка власт затворила у један од најстрашнијих логора у Другом светском рату.

Тако непознати продавац из Аустрије нуди за 2.249,99 долара управо један од таквих јеловника који показује шта је који дан добијао за јело логораш Павао Мрвић у марту 1943. године. Продавац из Хрватске нуди на продају исти такав картон из логора Старе Градишке за 449,99 долара, али празан, без имена логораша. Нуде се на продају и писма упућена логорашима и адресирана на “Управитељство сабирног логора”, са назнаком за “заточеника”, а цене су од 20 до 100 долара.

 

– Крајње је морално проблематично да се уопште ти предмети који подсећају на мрачно време и патње логораша у Јасеновцу нађу на интернету – каже за “Новости” др. Хрвоје Класић, истакнути хрватски историчар и професор на Филозофском факултету. – Мени је проблематично и ко их продаје и ко их купује, пре свега са моралног аспекта. Када је реч о правној регулативи не знам да ли је то дозвољено.

Класић каже да би могао да разуме да такви предмети занимају историчаре, али крајње је неприхватљиво да су “роба” која би нашла купце међу обичних људи.

– Па ко данас може да скупља такве ствари – пита се Класић. – Замислите да се на продају нађу делови плинске коморе из Аушвица.

ПОТВРДА

ЗА 89 долара на Ибеју може да се купи потврда о преузимању предмета од логораша који су им одузимали приликом доласка у Јасеновац.

Сам Класић често као историчар добија на увид разне оригиналне документе из времена НДХ, па му је пре који дан познати хрватски новинар Томислав Јакић, који је био саветник бившег председника Стипе Месића, показао документ из 1942. године у којем пишу упуте што Јевреји смеју да понесу са собом пре одласка у логор.

– Очигледно многи још увек имају сачуване предмете и материјале из тог мрачног времена, па сам имао прилику да видим и ретко сачуване ознаке које су морали да носе Срби на рамену – каже Класић за “Новости”. – Али, све то може да интересује историчаре, али никако не разумем да то може бити роба за трговину.

Очито може, јер је Ибеј пун и других предмета из времена НДХ, попут исказница са сликама младих усташа, оригиналне заставе која се продаје за 149 долара, ордења, попут Реда краља Звонимира који се додељивао у НДХ, а сада продавац из Загреба за њега тражи 1.200 долара.

Нуди се на продају и војна виљушка за 89,99 долара, усташка идентификацијска карта, сребрна “хрватска табакера” за 59 долара, док један продавац из Србије продаје сувенирски лист са ликом Анте Павелића за 34,75 долара.

ОДЕЋА ЛОГОРАША

ВЕЋИНА оних који продају ове предмете на америчком сајту Ибеја су из Загреба, а разни документи из Јасеновца могу да се купе и на немачком и италијанском сајту Ибеја. Нуде се и фотографије, значке, а повремено се у понуди нађу и делови одеће логораша.

ОПСКУРНИ ПОРТАЛ

КЛАСИЋ подсећа и на опскурни портал “Хрватско небо” на којем су се продавали материјали из времена НДХ у којима се пропагирао прогон Јевреја, као и књиге Хајнриха Химлера. Други хрватски портали који се баве интернетском продајом, попут Њушкала, нуде искључиво књиге о Јасеновцу, али не и предмете из тог времена.

Ј. КЕРБЛЕР/ Новости.рс

Нема коментара

Напишите коментар