Обиљежено 25 година од страдања Срба у западној Крајини

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић поручио је у Мркоњић Граду, гдје је обиљежено 25 година од страдања Срба у западној Крајини, да помирења у БиХ нема све док не буду процесуирани они који су починили незапамћене ратне злочине на овим просторима.

Милуновић је подсјетио да је само из мркоњићке масовне гробнице ексхумирано 181 тијело.

„Да је ексхумирано несрпско становништво из такве гробнице, убијеђен сам да би до сада били похапшени сви официри из јединица које су учествовале у тим дејствима и пола би војника било приведено“, рекао је Милуновић у Мркоњић Граду гдје је данас обиљежено 25 година од страдања Срба у западној Крајини.

Он је додао да је до сада за ове злочине покренут само поступак против тадашњег команданта Петог корпуса Атифа Дудаковића и 16 његових најближих сарадника.

Поводом 25 година од страдања Срба у западној Крајини у Мркоњић Граду је на православном гробљу служен парастос за све страдале у одбрамбено-отаџбинском рату.

Бројне делегације положиле су вијенце на спомен-обиљежје масовне гробнице на православном гробљу, као и на централно спомен-обиљежје погинулим борцима на Tргу српске војске у Мркоњић Граду.

Догађају су, поред Милуновића, присуствовали су предсједавајући Савјета министара Зоран Tегелтија, потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Жељка Стојичић, изасланик предсједника Републике Српске и директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих лица Милорад Којић, изасланик српског члана Предсједништва Драган Вуковић и бројне друге делегације.

Којић је нагласио да породице жртава и јавност Републике Српске највише боли чињеница да ни 25 година након рата нема адекватних одговора правосудних институција БиХ и Хрватске.

„Хрватско правосуђе не само да неће да подигне оптужницу против било ког свог држављанина, него нису хтјели чак ни да их саслушају, а то значи да Хрватска скрива и штити злочинце, што није добра порука за читав регион“, истакао је Којић.

Он је нагласио да о карактеру злочина и злочинаца највише говори масовна гробница коју оставе иза себе.

Начелник општине Мркоњић Град Дивна Аничић истакла је да је неправда учињена у овом граду, али да сваку неправду стигне правда и да је они чекају.

„Не заборављамо погинуле борце и цивиле, обиљежавамо овај датум и шаљемо поруку мира и помирења. Поносна сам на становнике нашег града који су се дигли из пепела. Овдје се ради, а прошле године смо забиљежили рекордан број запослених од завршетка рата“, казала је Аничићева.

Хрватска војска са јединицама такозване Армије БиХ и Хрватског вијећа одбране напала је у септембру и октобру 1995. године западнокрајишке општине Рипач, Петровац, Дрвар, Грахово, Гламоч, Кључ, Сански Мост, Мркоњић Град, Шипово, Србобран, Јајце, Купрес и Крупа на Уни.

Tих 13 општина биле су у саставу Републике Српске и са тог подручја муслиманско-хрватске снаге убиле су 1.644 војника и цивила, са вјековних огњишта протјерале 120.000 Срба, опљачкале покретну имовину, а непокретну уништиле и онеспособиле.

Само на подручју општине Мркоњић Град уништено је 1.608 кућа и 700 станова, а ратна штета је 680 милиона КМ.

Хрватске и муслиманске снаге за собом су оставиле пустош и масовне гробнице.
У Мркоњић Граду ексхумирано је 181 тијело жртава, међу којима 81 цивил, 97 бораца Војске Републике Српске, три припадника МУП-а Републике Српске. Међу ексхумиранима је 10 жена.

У мањим гробницама у тој општини пронађено је још 176 тијела цивила, припадника Војске и МУП-а Републике Српске.

У овој операцији учествовао је и Пети корпус такозване Армије БиХ којим је командовао Атиф Дудаковић, о чему постоји видео-запис на којем се види како издаје наредбу да буде уништено све што је српско на овим просторима.
Иако су познати и налогодавци и починиоци, за ове злочине још нико није одговарао.

Преузето са: СРНА

Нема коментара

Напишите коментар