АКТУЕЛНО:

Скандалозне оптужбе против Српске цркве – најава удара на три стуба опстанка Срба

Оптужба посланика британског парламента да Српска православна црква возилима хитне помоћи „шверцује оружје из Србије на Косово“ је претња албанског лобисте стигла на „миг из Приштине“ која најављује ударе на три кључна стуба опстанка Срба на Косову и Метохији, сматра историчар Лука Јовановић.
Британски посланик и председница Одбора за спољну политику британског парламента Алиша Кернс оптужила је Српску православну цркву да учествује у шверцовању оружја из централне Србије на Косово и Метохију.

Скандалозне оптужбе из Британије против СПЦ

Кернсова, која се недавно у Лондону срела са Аљбином Куртијем, у говору на заседању парламента Велике Британије навела је да се оружје из Србије шверцује колима хитне помоћи и онда истоварује у православне цркве.
Не постоје докази о наводном шверцу оружја који се обављао преко административне линије између Косова и Србије у православне цркве колима хитне помоћи, саопштила је мисија Кфора.
На скандалозно изјаву посланице британског парламента реаговала је и Епархија рашко-призренска Српске православне цркве.

Претња Српској православној цркви на миг из Приштине

Изјава Кернсове може се тумачити као једна од планираних претњи Српској православној цркви која се упућују на миг из Приштине, каже за Спутњик историчар Лука Јовановић, професор на Филозофском факултету у Косовској Митровици.
Та претња се може схватити као опомена Србима да се у овом тренутку поред актуелних спорних питања може отворити још једно, питање Српске православне цркве које би било можда и најважније за Србе на Косову и Метохији, посебно за Србе јужно од Ибра.
Већ неколико година траје полујавни напад из Приштине на Српску православну цркву јер Албанци врло добро схватају не само њен симболички значај, већ и значај на терену, истиче Јовановић:
„Симболички значај огледа се у значају Епархије рашко-призренске која покрива територију Косова и Метохије, као једна од епархија која се налази у хијерархијском врху Српске православне цркве и епархија у којој се налази седиште Српске православне цркве – Пећка патријаршија. Пећка патријаршија је историјско седиште које даје континуитет и историјску основу Цркви да може да се позове на своје хиљадугодишње трајање и постојање на Косову и Метохији.“

Како присвојити српске манастире?

Значај манастира као културних, уметничких и историјских споменика за Албанце представља велико питање – како их присвојити, сматра наш саговорник.
Албанци су се дуги низ година трудили да утичу на рад српских манастира на Косову и Метохији а за то време албански политичари су у разговорима у иностранству покушавали да искористе „добро име српских манастира“, нарочито Високих Дечана.
Албанци покушавају да својатају српске манастире као културну баштину тзв. Косова, што није случај само са српском већ и са културном баштином Турака и Горанаца на Косову и Метохији.

Отварање питања тзв. Православне цркве Косова

Осим тога, Кернсова је својом изјавом упутила и претњу да се у сваком тренутку може отворити питање тзв. Православне цркве Косова, упозорава Јовановић.
„Ту јасно можемо видети образац који се раније могао видети код Хрвата и код ‘милогораца’ у покушајима да формирају православне цркве у својим државама. Хрвати су то најпре урадили у НДХ па онда и после проглашења независности, тако да и данас имамо тзв. Православну цркву Хрватске коју подржава држава Хрватска. Познато нам је и шта је црквено питање значило за Црну Гору. Међутим, не можемо се надати да ће покретање црквеног питања имати исте ефекте на Косову и Метохији какво је имало у Црној Гори где је довело до пада Мила Ђукановића, масовних литија и уједињена српског народа у Црној Гори.“
На Косову и Метохији ситуација је другачија јер Приштина користи наратив о српским манастирима као тзв. косовској културној баштини за своју промоцију у иностранству док, како истиче Јовановић, на терену ради супротну ствар.

Албански лобиста најавио удар на три стуба опстанка Срба

У том светлу, изјава британског посланика је претња још једног лобисте на платном списку Приштине, попут бројних америчких сенатора и конгресмена, која најављује да ће питање тзв. Косовске православне цркве кад-тад доћи на дневни ред, сматра Јовановић.
Зато Срби морају бити спремни да одбране не само сваки манастир, него и сваки крст на Косову и Метохији јер ће се Приштина, истиче наш саговорник, трудити да се у сваком тренутку прикаже као обновитељ цркава и манастира.
Приликом покушаја тзв. Косова да уђе у Унеско, подсећа Јовановић, наши главни аргументи били су снимци паљења манастира и цркава, а те аргументе сада Приштина покушава да поништи, тако што у целу причу о наводним терористичким организацијама на северу покушава да увуче и Цркву.
„У тој изјави постоји још један детаљ – да је возилима санитета Клиничког центра у Косовској Митровици довожено оружје у цркве и манастире. Значи, то је истовремено удар и на здравство Србије на Косову и Метохији, а ја ћу само рећи да услуге српског здравства на Косову и Метохији у једнакој мери користе и Срби и Албанци, и да се Албанци труде пре да дођу у болницу у Митровици него да иду у болницу у Приштину. По мом мишљењу, три главна стуба опстанка Срба и живота српског народа на Косову и Метохији јесу црква, универзитет и здравство и то је оно што ће следеће доћи на удар“, закључио је Јовановић.
sputnikportal.rs, Владимир Судар
Преузето са: ИСКРА
ФОТО: Драган С. Танасијевић/Спутњику уступила СПЦ /
Нема коментара

Напишите коментар