Слава једног од најактивнијих мањинских већа

Прослављен Свети Симеон Мироточиви – слава Већа српске националне манјине Вуковарско–сремске жупаније.

Освећењем славског колача и кољива у Саборном храму светог оца Николаја у Вуковару те свечаним програмом обележена је крсна слава Већа српске националне мањине Вуковарско–сремске жупаније – Свети Симеон Мироточиви.

Тим поводом о значају Стефана Немање као родоначелнику српске државе говорио је вуковарски намесник и парох протојереј–ставрофор Саша Кузмановић.

– Познато нам је да је Стефан Немања утврдио српску државу, да је сакупио све што је било расејано и ударио је темеље српској држави, а српски народ објединио и ставио под један кров. Након што је утврдио и ударио темеље српској држави, Свети Симеон је утврдио и Српску православну цркву заједно са својим сином Светим Савом, јер је знао да без благослова ни један покрет, ни једна институција не може да делује. Зато ми је драго да данас видим представнике наше српске заједнице овде у цркви и знајући да држимо завет Светог Симеона и Светог Саве поздравлјам вас са посебном пажњом и желим вам да молитвама Светог Симеона служимо на корист и нашем народу и нашој цркви – рекао је Кузмановић.

Овакви програми сем свечарског карактера добра су прилика и да се подсети на све важне моменте у претходном периоду, али и да се најаве пројекти и програми који су планирани за ову годину.

– Задаци Већа српске националне мањине Вуковарско–сремске жупаније одређени су Уставним законом о правима националних мањина. С обзиром да је Веће саветодавно тело ми смо у току године у више наврата присуствовали на жупанијској скупштини. Такође, више пута смо комуницирали са жупаном Божом Галићем, а теме су биле везане за остваривање права српске националне мањине, пре свега питања о преносу оснивачких права основних школа. Веће неколико година ради и на неколико пројеката, пре свих издвојио бих пројекте „Дечија олимпијада“ и „Деца, песници рода свога“. Поред тога учесници смо и суорганизатори бројних програма који се организују у сарадњи са Српским народним већем, Заједничким већем општина и другим Већима српске националне мањине – истакао је председник ВСНМ ВСЖ Светислав Микеревић.

Кумови овогодишње славе били Душан и Драгана Јецков, а поред већника крсној слави овог жупанијског Већа присуствовали су и бројни гости, међу којима и Милорад Пуповац који се обратио скупу.

– Веће српске националне мањине Вуковарско–сремске жупаније једно је од активнијих Већа и част ми је да као дугогодишњи председник Српског народног већа по први пут могу да учествујем у прослави славе. Због тога сам почашћен и поносан и желим да честитам свим већницима и свима који су их бирали, крсну славу Светог Симеона Мироточивог. Уздам се у то да ће ово Веће оснажити активности српске заједнице и других српских институција како на овом подручју тако и у целој држави – честитајући нагласио је у свом обраћању председник СДСС-а и дугогодишњи председник СНВ-а Милорад Пуповац.

Додељена Повеља и Признање

Традиционално, поводом крсне славе Веће је доделило Повељу и Признање истакнутим појединцима и организацијама унутар српског народа на подручју Вуковарско–сремске жупаније. За ову годину добитник Повеље је кипар Бошко Поповић из Борова, а Признања дизач тегова Никола Тодоровић из Вуковара.

– Ово признање ми јако пуно значи и то ми је друго признање које сам добио од наших организација и институција. Посебно ми је драго што је ово признање стигло у години у којој ћу прославити 30 година од моје прве изложбе – нагласио је Поповић који се бави искључиво скулптуром и рељефом, а излагао је у више места како на овом подручју тако и у региону.

– Награда ми је додатна мотивација да више тренирам и да се трудим да што више награда освојим. Наступао сам на многим такмичењима на којима сам обарао и неке државне рекорде, а свакако издвојио бих такмичење у Ирској на којем сам освојио треће место док сам ове године пријавлјљен за светско јуниорско првенство као и за два европска првенства – истакао је млади Тодоровић који је члан Клуба дизача тегова из Вуковара и хрватске репрезентације.

У свечаном програму поводом крсне славе учествовали су рецитатори, ученици вуковарске Гимназије и Тамбурашки састав „Дунавске зоре“.

Преузето са: СРБИ.hr

Нема коментара

Напишите коментар