АКТУЕЛНО:

Славонци и Барањци у Суботици обиљежили 20 година постојања ЗУ Славонија и Барања.

У Суботици је 15.2.2020. одржана свечана академија којом је обиљежен Дан државности Републике Србије, крсну славу и дведестогодишњицу ЗУ Славонија и Барања.

Организатори свечане академије су у пријеподневним часовима дочекали госте из Белог Манастира, Вуковара, Маркушице и Острова, гдје је најприје у Градској кући потписан споразум о сарадњи између Града Суботице и Зајдничког вијећа општина из Вуковара.

Након ручка у ресторану Спартак и разгледања града, сви су се упутили у Дјечје позориште на свечану академију.

Мр Стеван Бошњак, као домаћин се први обратио гостима наводећи како су многи људи поријеклом из Славоније и Барање стекли образовање, породице , звање у Суботици,али мислима су често у родном крају.

– Наша страдања записана су у нашим богомољама, гробовима, ручним радовима, музици. Сада у новом прибежиштву имамо двије истрије, двије географије, два језика – рекао је Бошњак и поручио како свима жели мир у души и вјеру у сретнију будућност.

Испред Града Суботица обратио се Срђан Самарџић члан Градског вијећа задужен за област туризма, инвестиција и међународне сарадње.

– Из сваке шаре на народним ношњама и сваког веза, сваког такта и стиха пјесме и игре наши стари проговарају и подсјећају на оне врлине и вриједности које су нас учили. Желим вам свима да пренесемо те врлине нашим потомцима – поручује Самарџић.

Колико му је драго што Славонци и Барањци чувају традицију и обичаје у Суботици истакао је и Срђан Милаковић, доградоначелник Града Вуковара. Док је предсједник Вијећа српске националне мањине Осјечко-барањске жупаније Дејан Јеличић донио дарове предсједнику ЗУ Славонија и Барања Стевану Бошњаку и секретару Игору Прерадовићу напомињући да му је драго што је опет у Суботици, некада је долазио као играч КУД-а Јован Лазић из Белог Манастира.

Прије резања славског колача, отац Драган Стокин је поздравио присуте подсјећајући колико је српски народ страдао.

– Страдали смо, као што је страдао мало који народ у историји човјечанства, сам Јасеновац да је, не би требало више. Нисмо уништени, захваљујући томе што смо постојање своје темељили на ономе који је вјечни и непропадљиви и који је једини силан. Долазите у цркву јер без Бога и литургије човјек не постоји – поручује отац Драган Стокин из Суботице који је дошао заједно са оцем Илијом Анђелићем.

Из Славоније су допутовали и игуман манастира Ораховица Павле Радусиновић и отац Драган Гаћеша, слатински парох.

Нажалост, како рече отац Драган Гаћеша Срби у Славонији су се одрекли Христа и цркве и тако су и страдали.

– Међутим, данас са поносом могу рећи са доласком његовог преосвештенства Јована у Славонију на трон епископа пакрачког и славонског, Славонија се обнавља, у Славонији има вјерника и служе се свете литургије, народ се причешћује, дјеца се причешћују и сусрећемо се са Христом – рекао је отац Драган и све позвао да дођу и обиђу светиње, да обиђу гробља…

– Тако ћете нама који смо тамо дати снагу, љубав и вјеру да наставимо и радимо у нашој Славонији, да је обнављамо и да се тамо окупљамо.

Овогодишњи кум Жељко Перић је кумство предао Барањцу Драгану Дашићу.

Да се у Славонији и Барањи чува традиција показали су и Чувари традиције барањских Срба из Белог Манастира, из Белог Манастира је дошао и КУД Јован Лазић, дјеца из Острова, из истоименог КУД-а су изазвали громогласан аплауз. Наступао је још и хор Геронтолошког центра Суботица Веселице, док је стихове о завичају читала млада Славонка Санела Павлица, као и Софија Гердијан.

Свечаности су присуствовали и Срђан Јеремић, предсједник ЗВО, Јован Влаовић предсједник одбора за људска права при ЗВО, Светлана Жарковић предсједница ВСНМ Бели Манастир и уједно и предсједница КУД-а Чувари традиције барањских Срба, Будимир Драча начелник опћине Маркушица, др Светлана Пешић предсједница КУД-а Јован Лазић и Снежана Јовановић предсједница КУД-а Острово.

Игор Прерадовић, секретар Удружења захвалио се Градској управи Града Суботице, Дјечјем позоришту и спонзорима.

Текст и фото: Драгана Бокун

 

Нема коментара

Напишите коментар