Служен парастос страдалим борцима и цивилима у Бијелој код Брчког

Код споменика у порти цркве у мјесту Бијела код Брчког данас је служен парастос, запаљене свијеће и положено цвијеће за 18 погинулих бораца Војске Републике Српске и цивила настрадалих у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату.

На споменику је уклесано 18 имена Срба убијених 1992. године, неки као борци, а неки као цивили на кућном прагу.

Предсједник Борачке организације Републике Српске у Брчком Цвијетин Симић рекао је да оваква обиљежавања морају бити настављена из године у годину, како се не би заборавила истина и оно што се догодило.

„Веома су важни овакви догађаји, да породице погинулих бораца и њихова дјеца виде да неко на њих мисли и да се ти људи никако не смију заборавити“, рекао је Симић.

Он је додао да се подизање споменика погинулим борцима и организација парастоса финансирају средствима удружења и уз подршку градоначелника Брчко дистрикта Синише Милића.

Мјештани чији су ближи чланови породице настрадали у овом мјесту прије 27 година разочарани су јер за ове злочине још нико није одговарао.

Милица Перић, која је тада изгубила мајку, брата и дјевера, истакла је да туга с годинама не јењава.

„Толике године нико никада није одговарао за те жртве, а брат и мајка убијени су на кућном прагу, ово је ван сваке памети“, рекла је Перићева.

Перо Перић из Бијеле рекао је да се добро сјећа тог дана.

„У један сат по дану изненада су кренули напади паравојних хрватских формација. Ми нисмо били спремни, а и било нас је мало тако да нисмо имали много шансе“, рекао је Перић.

Парастосу су, осим чланова породица погинулих и бројних мјештана, чланова удружења проистеклих из протеклог одбрамбено-отаџбинског рата, присуствовали и представници извршне и законодавне власти дистрикта из реда српског народа.

Преузето са: СРНА

Нема коментара

Напишите коментар