Служен парастос у Цркви Светог Марка за страдале у злочиначкој акцији Бљесак

Данас је (1. маја) у Цркви Светог Марка служен парастос Србима убијеним у Западној Славонији прије 28 година, у злочиначкој акцији Бљесак у организацији Удружења Суза.

Након парстоса положено је цвијеће на Споменик страдалима у ратовима деведесетух у Ташмајданском парку.

Операција Бљесак почела је у раним јутарњим часовима 1. маја 1995. године артиљеријским нападима на српске положаје од Пакраца до Јасеновца. У вријеме напада, подручје Западне Славоније било је под заштитом снага УН-а.

Команда Унпрофора потврдила је да је добила обавјештење о почетку напада на Западну Славонију, у којем нису наведени разлози. Након почетка операције, „плави шљемови“ су се повукли у базе, из којих су посматрали страдање људи, за које су били обавезни да их заштите.

Према подацима Веритаса у акцији Бљесак, погинуле су и нестале 283 особе, од тог броја 114 цивила. Међу жртвама је 56 жена, 8 дјеце до 14 година и 75 особа преко 60 година старости. Протјерано је преко 15.000 Срба.

Од укупног броја жртава до сада је расвијетљена судбина за 172 особе. Међу несталима се води још 111 особа.

Приближно 1.450 лица српске националности је притом ухапшено, и они су одведени у логоре, у Вараждину, Бјеловару, Вировитици, Новој Градишки, Славонској Пожеги. Судске пресуде које су услиједиле, великим дијелом су засноване на неоснованим оптужбама.

Како је присутним медијима рекла предсједница Удружења Суза Драгана Ђукић Трибунал за бившу Југославију у Хагу је априла 2011. прогласио кривим генерале Хрватске војске Анту Готовину и Младена Маркача, на основу учешћа у удрженом злочиначком подхвату чији је челник био предсједник Хрватске Фрањо Туђман, а с циљем присилног и трајног уклањања српског становништва током и након операција Бљесак и Олуја.

– Међутим, Жалбено вијеће Трибунала ослободило их је, оптужби 16. новембра 2012. године. То су били злочини без казне! – поручила је Ђукићева.

Предсједник Савеза Срба из региона и народни посланик Миодраг Линта позвао је поново српско Тужилаштво за ратне злочине да коначно покрене истраге и подигне оптужнице против свих припадника хрватских војних и паравојних снага, који су чинили злочине не само у злочиначкој акцији Бљесак 1995. године, него и током читавог рата на подручју данашње Хрватске.

Поред чланова породица несталих и погинулих и предстваника Удружења Суза вијенце и цвијеће су положили Саво Штрбац из из ДИЦ Веритас, менаџер општине Београд Мирослав Чучковић, представници Удружења избјеглих, расељених и досељених лица Завичај Београд на челу са Ненадом Абрамовићем, Координација удружења избјеглих и расељених у Републици Србији, предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта, представници Координације удружења избјеглих и расељених у Републици Србији и Милан Жунић, делегација Општине Гроцка, Удружење бораца Крајине у Републици Србији на челу са Миланом Гаћешом, Удружење за очување културне баштине Дах и Савет за културу Звездара, Удружење мјештана и пријатеља Моје Косово, Удружење ветерана Црвене беретке, Удружење потомака и бораца 6. личке ударне дивизије на челу са Жељом Бурсаћем, Завичајни клуб Кордунаша на челу са Слободаном Шарцем и Удружење бораца Кордунаша Ђуро Шкаљац и Тошо Пајић, Удружење Крајишника Србије из Панчева на челу са Милом Боснићем, Удружење Славонија у срцу на челу са Миодрагом Жарковићем.

 

Новинар Српског кола

Драгана Бокун

Нема коментара

Напишите коментар