Служен парастос у Калуђерици за страдале цивиле из цапрашких села на Банији

У Цркви Светог Јоакима и Ане у београдском насељу Калуђерица 18.8.2019. служен je парастос поводом 28 година од страдања 20 српских цивила из цапрашких села на Банији, код Сиска у организацији удружења „Завичај“ које овај догађај организује већ седму годину заредом. Србе у цапрашким селима мучки и на превару на кућним праговима убили су припадници хрватске војне формације „Зенге“, преобучени у униформе ЈНА.

Страдање цапрашких Срба један је од највећих злочина над Србима са подручја Сиска, и то прије почетка ратних дешавања, за који нико није одговарао.

Парастосу, који је организовало Удружење „Завичај“ из Београда, присуствовали су чланови породица страдалих, представници многих удружења и потпредседник  Општине Гроцка Раде Иветић, посланик у Скупштини Србије Љубиша Стојмировић.

Послије парастоса су у спомен-парку положени вијенци на спомен-плочу коју је прије двије године подигло Удружење „Завичај“ са Координацијом удружења избјеглих и расељених у Србији и Удружење бораца Крајине у Србији. Венце су положиле делегације општине Гроцка, Удружења „Завичај“, Удружења „Координација“ , Удружења Бораца Крајине у Србији, Удружења Ветерана јединица за специјалне операције, општинског одбора Социјалистичке партије Србије, удружења ратних и мирнодобских војних инвалида Гроцке.

Предсједник овог удружења Ненад Абрамовић рекао је  да су злочин у цапрашким селима 22. августа 1991. године починили припадници хрватске војске преобучени у униформе ЈНА, који су мучки убили 20 цивила, а неколико десетина ранили.

Он каже да је овај злочин био доста медијски заборављен, али да је Удружење „Завичај“ прије седам година кренуло да организује парастос, као и да је у парку поред храма поставило спомен-плочу.

Присутнима су се обратили пригодним говорима председник удружења „Завичај“ Ненад Абрамовић.

Посланик у Скупштини Србије Љубиша Стојмировић.

Председник Удружења бораца Крајине у Србији Милан Гаћеша.

И на крају председник Удружења “ Координација “  Милан Жунић.

Абрамовић је истакао у свом обраћању да је важно његовати културу сјећања.

„Битна је култура сјећања коју морамо преносити млађим генерацијама да знају шта се десило. Управо зато што ми нисмо знали шта се десило, дешавали су нам се разни злочини кроз историју. Што више људи треба обавјештавати и омладину укључивати у све ово“, додао је Абрамовић.

Злочин над цапрашким српским цивилима извршен је 22. августа 1991. године и један је од највећих злочина на подручју Сиска, а представљен је као злочин над хрватским живљем.

Тога дана су хрватски војници, пролазећи кроз села Чакале, Брђани, Трњани, Старо Село, Блинска Греда, Бестрма, Блински Кут, Кињачка, Брђанска Коса, убијали насумице кога год су видјели или им је изашао у сусрет, мислећи да су припадници ЈНА.

Послије овог догађаја Срби из цапрашких српских села више нису одлазили на посао у Сисак већ су организовали одбрану својих села и кућа. Убрзо су формирали и општину коју су назвали Цапраг, која је била у саставу Републике Српске Крајине.

У јуну 2006. године породице убијених Срба су, преко пуномоћника загребачког адвоката Луке Шушка, поднијели кривичну пријаву против „Зенги“.

Ту тужбу је у децембру 2006. године одбацило Жупанијско државно тужилаштво у Сиску.

Образложење је било да је „подручје на којем је дошло до штетног догађаја било захваћено разним облицима ратног дјеловања, да је било пуцњаве, да је у селима била организована сеоска стража, да су та села већ била привремено окупирана и налазила се у САО Крајини“.

Удружење Завичај
Нема коментара

Напишите коментар