parastos 1

Служен парастос за Србе убијене у злочиначкој акцији „Масленица“

Парастос у цркви Светог Марка у Београду је организовало Удружење породица несталих и погинулих лица „Суза“. Након парастоса у Ташмајданском парку је положено цвијеће на спомен плочу страдалим Србима. Хрватске оружане снаге су 22. јануара 1993. године извршиле агресију под називом „Масленица“ на јужне дијелове тадашње Републике Српске Крајине Парастосу су, између осталих присуствовали предсједник Коалиције удружења избјеглица Миле Шапић и предсједник Савеза Срба из региона и народни посланик Миодраг Линта.

У овој агресији на српској страни погинуло је 348 војника и цивила, међу којима 35 жена и троје дјеце до 12 година. Осам лица се још води на листи несталих. Из равнокотарских села протјерано је више од десет хиљада Срба, који су се раселили широм свијета. Један од тежих злочина, већ првог дана агресије, десио се на превоју Мали Алан на Велебиту, у непосредној близини осматрачнице Унпрофора, када су припадници хрватске специјалне полиције, из засједе, убили и масакрирали 22 припадника Српске војске Крајине с подручја Грачаца. Иако је агресија извршена на заштићену зону УН до сада нико није процесуиран за злочине над Србима почињене у овој акцији.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

(Да отворите слику у пуној величини кликните на њу)

[inpost_fancy thumb_width=“211″ thumb_height=“200″ post_id=“2128″ thumb_margin_left=“10″ thumb_margin_bottom=“10″ thumb_border_radius=“2″ thumb_shadow=“0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.2)“ id=““ random=“0″ group=“0″ border=““ show_in_popup=“0″ album_cover=““ album_cover_width=“211″ album_cover_height=“200″ popup_width=“800″ popup_max_height=“600″ popup_title=“Gallery“ type=“fancy“ sc_id=“sc1453573742427″]
Нема коментара

Напишите коментар