АКТУЕЛНО:

СРАМОТА! Одржана миса на православном гробљу у Завали

На конзервираним темељима цркве св. Петра у Завали прије 15 дана је прослављена света миса. Свету мису уочницу св. Петру, уз судјеловање вјерника и црквеног збора, славио је жупник дон Иван Бијакшић.

 

Остаци цркве св. Петра се налазе на археолошком подручју Црквина у Завали, које је проглашено националним спомеником БиХ. Због недовршених археолошких истраживања 1957., урађена су ревизиона истраживања под руководством др. сц. Сњежане Васиљ, проф. у времену од 2016.-2018. У току санације и конзервирања темеља пронађена је рељефна плоча олтарне преграде из тролисне цркве која датира из 9. стољећа и која се веже с већ откривеном каменом пластиком с богатим рељефима разноврсних апстрактних и фигуралних мотива предроманичке и романичке провецијенције, коју спомиње Хистифор Михајловић 1890. тадашњи игуман Манастира у Завали. Слична плоча је пронађена у пријашњим истраживањима и налази се у музеју у Требињу.

Ништа не би било чудно, да се споменути остаци цркве не налазе уз православно гробље у Завали, на само пар стотина метара од Манастира Завала. Сама катастарска честица до седамдесетих година прошлог вијека била је укњижена на СПЦ, да би тада, како наши извори казују била изузета из гробља и прекњижена на Општину Требиње због услова кредита кој је узет за финансирање пољопривредног добра Попово поље. Како је после рата наслиједник имовине постала новоформирана Општина Равно, тако су почеле и овакве срамне злоупотребе.

Ово није једини случај гдје католичка црква злоупотребљава туђа конфесионална добра. Наиме, сваке године на некрополи Радимља код Стоца, одржава се миса задушница за блајбуршке жртве.

Извор: Наша Херцеговина/Преузето са: Слободна Херцеговина

 

Нема коментара

Напишите коментар