„ХДЗ и СДА да зауставе дискриминацију Срба у ХНК“

Координација Срба Мостар позива политичке странке које су на власти у Херцеговачко-неретванском кантону – Хрватску демократску заједницу БиХ и Странку демократске акције да престану са дискриминацијом српског народа у овом кантону која је очигледна на сваком кораку.

Координација Срба наводи да најновији примјер гдје је путем јавног конкурса у МУП-у ХНК примљено 26 особа, међу којима нико од Срба најбоље осликава однос према најмалобројнијем /не/конститутивном народу у ХНК.

Координација додаје да министар МУП-а ХНК Слађан Беванда ову дискриминацију образлаже `неписаним правилима` у МУП-у кантона што је крајње неприхватљиво у држави и институцијама гдје се ради по законима и Уставу, што би МУП морао бити.

– Будући да смо се годинама уназад увјерили да по „неписани правилима“ ХДЗ-а и СДА у овом кантону Србима не омогућавају запошљавање у јавним установама, као и ни остала права, позивамо их да коначно почну поштовати писана правила и законе и омогуће српском народу оно што им по Уставу ФБиХ припада. У Граду Мостару, као и другим општинама кантона није ништа боља ситуација када је у питању запошљавање Срба – наводи се у саопштењу Координације Срба Мостар.

Напомиње се да у специјалном извјештају Институције омбудсмана БиХ о заступљености конститутивних народа и осталих у институцијама из 2020. године за ХНК је наведено да је у институцијама на нивоу кантона запослено свега 15 Срба. Узети су подаци из 16 министарстава и завода, а шокантно је да од њих 16 у чак осам нема запослен ниједан Србин.

– Овим путем јавно питамо челне људе владе ХНК, министарстава и политичких странака које су у ХНК више од 20 година на власти да ли је то по закону, Уставу и да ли је по људским мјерилима. Какве се поруке шаљу српском народу? Знамо да су оваква правила важила само у најмрачнијим периодима наше заједничке историје којих се цивилизован свијет грози – истичу из Координације Срба Мостар.

Зато апелују да ХДЗ, СДА, посланици у Скупштини ХНК коначно усвоје измјене Устава ХНК којима ће и Србима бити омогућено да буду конститутиван народ у ХНК, а предједника Владе ХНК и министре у Влади ХНК да почну поштовати законе и Устав и зауставе дискриминацију српског народа у ХНК.

– Годинама уназад, иако суочени са бројним неправдама и тешкоћама приликом повратка, никада нисмо били реметилачки фактор и у сваком тренутку смо настојали само дати допринос суживоту и бољој будућности свих народа и грађана на подручју ХНК – поручили су из Координације Срба Мостар.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар