Срби и Руси кроз историју на страни истине

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да Руска Федерација никада није условљавала Српску на политичкој сцени, а да су Срби и Руси кроз историју увијек били на страни истине.

Цвијановићева је током обраћања у Ритешићу код Добоја, гдје присуствује хуманитарној манифестацији за изградњу Српско-руског духовног центра православља код Манастира Свете Матроне Московске, захвалила руском Амбасадору Петру Иванцову, предсједнику Удружења српско-руског пријатељства и јединства православних народа Зоран Гајићу и Градској управи за његовање добрих односа српског и руског народа.

– Желим се захвалити свим људима који одржавају те везе… Вјерујем у Српску, али и пријатељства која морамо да градимо – рекла је Цвијановићева.

Амбасадор Руске Федерације у БиХ Петар Иванцов истакао је да, упркос раздаљини, руски и српски народ везују уске културне везе и јаке историјске околности и да ће тако увијек бити.

Иванцов је захвалио Цвијановићевој за активности којима се те везе продубљују.

Цвијановићева и Иванцов претходно су обишла манстирски комплекс, изложбу руских икона и штандова који су постављени у оквиру традиционалне манифестације „Дани меда, ракије и припремања котлића“.

Руски амбасадор поклонио је икону Христса Спаситеља за заслуге зближавања два народа Зорану Гајићи, који је захвалио и њему и предсједнику Српске за несебичну подршку коју пружају, те је за наредну годину најавио отварање Руског војног музеја.

Градоначелника Добоја Борис Јеринић сматра да је данашња активност од великог значаја за Ритешић и Добој, али и Српску, јер је ријеч о првом руском манастиру у Републици Српској и одраз љубави српског према руском народу.

Након обраћања, организатор манифестације уручио је захвалнице Цвијановићевој, Иванцову, представнику Градске управе Добој и другима који су дали допринос приликом изградње комплекса.

Ова хумана активност је дио традиционалне манифестације „Дани меда, ракије и припремања котлића“, која се десети пут одржава у Ритешићу.

У Ритешићу се од 2009. године, на иницијативу предсједника Удружења српско-руског пријатељства и јединства православних народа Зорана Гајића, реализује пројект изградње манастира Свете Матроне Московске и руског етно-села. Пројекат је добио благослов Српске православне цркве.

У оквиру руског-етно села 2017. године откривена је спомен-биста руском цару Николају Другом, чије постављање је организовало Удружење српско-руског пријатељства и јединства православних народа, уз подршку руске Амбасаде у БиХ.

Преузето са: rtrs.tv

Нема коментара

Напишите коментар