У Беранама одржана конференција „Дани сјећања на српске јунаке и добровољце“

Српска народна одбрана Васојевића и Лимске долине чије су чланице:( Уружење ратних добровољаца 1912-1918,њихових потомака и поштовалаца Беране, Удружења српских књижевника у отаџбини и расејању за Црну Гору -Андријевца и Српско историјско- културно друштво “Никола Васојевић“- Беране ). Орагнизују по десети пут традиционалну манифестацију “Дани сјећања на српске јунаке и добровољаце“ од 9. до 16.октобра 2019.године.

Овим поводом у Беранама је 4.септембра 2019. године одржана конференција за новинаре руководства чланица Српске народне одбране на којој су говорили:

С лијева на десно,, : Горан Киковић, предсједник савеза удружења Српске народне одбране Михаило Микан Перовић, предсједник Уружење ратних добровољаца 1912-1918, њихових потомака и поштовалаца Андријевица, Миличко Трифуновић,Уружење ратних добровољаца 1912-1918,њихових потомака и поштовалаца Беране,Живко Бјелановић, предсједник Српског историјско- културно друштва “Никола Васојевић“- Беране и Јоле Миле Цикић Шљакић, предсједник секције за Полицу Уружења ратних добровољаца 1912-1918,њихових потомака и поштовалаца .

Како је истакнуто на конференцији за новинаре ове године се одржавају десети јубиларни  “Дани сјећања на српске јунаке и добровољаце“ и трају од 9. до 16.октобра 2019.године.Односно од дана погибије краља Александра у Марсељу 9.октобра 1934. до 16. октобра 1912. дана ослобођења Берана од турског ропства након 457. година.

Како је тим поводом рекао Горан Киковић, предсједник савеза удружења Српске народне одбране. Ове године манифестацију организујемо под мотом: “ДА РУСКЕ ПОМОЋИ И ЗАШТИТЕ НИЈЕ БИЛО НИ ЦРНЕ ГОРЕ БИЛО НЕБИ! “

О коме говори књига историчара Горана Киковића,коју ћемо промовисати „Русија и Црна Гора кроз вјекове″, то је књига прилога и докумената и настала је са жељом да успоставим паралелу између прошлости и садашњости у односима између Русије и Црне Горе односно да надвладам најраспрострањенију савремену лаж у Црној Гори која се јавно изговара повишеним гласом који је саобразан са глупошћу њеног садржаја – како нам Русија никад није помагала. Моје истраживање је кренуло анализом драгоцјене књиге “Црногорске финансије“ др Мирчете Ђуровића, који је документовао велику финансијску помоћ Русије држави Црној Гори у времену од 1711. до 1916. (Мој фељтон на ову тему објавио је дневни лист “Дан“). Истина је да је пуна два вијека Русија давала бесповратну помоћ Црној Гори и без устезања сам овој књизи додао објашњење које одговара историјској истини – да руске помоћи и заштите није било ни Црне Горе било не би.

Треба овдје подсјетити и на Албанску голготу и да је она смањена захваљујући Руској интервенцији. Наиме руски Цар Николај Други Романов спасио је Србе од тоталног погрома у Првом свјетском рату, а упитању је један свијетли примјер безусловне помоћи браће Русâ српском народу и краљевини Србији 1914-1916. године . Цар Николај Други Романов ушао је у овај глобални конфликт у Први свјетски рат само због Србије, иако је његова држава била потпуно неспремна за то; још увијек нијесу биле залијечене ране револуције из 1905. године, што ће резултирати Фебруарском и Октобарском револуцијом 1917. године чиме су Романови збачени са власти.

Важно је напоменути и то да су Руси упутили ултиматум Британији и Француској да мора да прихвати и збрине српску војску која се повлачила преко Албаније ка Скадру крајем 1915. и почетком 1916. године, иначе Русија излази из рата, јер нема сврхе да у њему остаје ако више нема Србије, због које је у сукоб и ушла. Лондон и Париз, иако су претходно хтјели да оставе Србе на цједилу, брже-боље су прискочили у помоћ.“-истакао је Киковић,који је најавио да ће се у суботу 12.10.2019. у 19.сати у сали Полимског музеја у Беранама , одржати традиционално “Вече историје,традиције,гусала и сјећања на наше претке“- и у оквиру ње промоција књиге историчара Горана Киковића „Русија и Црна Гора кроз вјекове″. Он је позвао публику да дођу и да чују учеснике: Бранислав Оташевић,књижевник, Зоран Вулевић, публициста и преводилац, Горан Киковић , историчар, пјесници: Дарко Јововић, Давид Лалић, Милан Цимбаљевић, Вулко Шћекић, Радован Обрадовић и Милован Мишо Кубуровић гуслари: Милоје Бугарин,Боривоје Делетић и Синиша Петрић. Предсједници Удружења: Миличко трифуновић и Бранко Савић.

Миличко Трифуновић,предсједник Уружење ратних добровољаца 1912-1918,њихових потомака и поштовалаца Беране позвао је грађане да дођу у сриједу 9. октобра 2019. у 15.сати гдје ће се одржати манифестација и посјета споменика краљу Александру I Карађорђевићу (1888–1934) у Тифранској клисури код Доњег Заостра, на старом путу Беране – Бијело Поље организују историјски час под називом :“Деведесет година (1929.-2019.) од изградње пута Беране – Бијело Поље којег је изградио Краљ Александар Карађорђевић. Говори Горан Киковић,историчар.

Михаило Микан Перовић,предсједник Уружење ратних добровољаца 1912-1918,њихових потомака и поштовалаца Андријевица позвао је грађане Васојевића односно андријевице и Берана да дођу у суботу 12.10.2019. у 11.сати. гдје ће делегације Удружења из Војводине, Андријевице и Берана посјетити споменике погинулим руским војницима у Другом светском рату у Андријевици на Књажевцу и одржати историјски час о заједничкој борби Руса и Срба кроз вјекове.

Јоле Миле Цикић Шљакић, предсједник секције за Полицу Уружења ратних добровољаца 1912-1918,њихових потомака и поштовалаца позвао је Српски народ Полице и Берана да дођу у недјељу 13.10.2019. у 11.сати, код цркве на Полици,надомак Берана гдје ће се посјетити споменици и гробови српских војника из Првог свјетског рата који су умрли и погинули приликом повлачења српске војске кроз ове крајебве 1915-1916.Он је истакао да ће о знаменитим личностима и догађајима говорити историчар Горан Киковић.

Живко Бјелановић, предсједник Српског историјско- културно друштва “Никола Васојевић“- Беране позвао је народ Берана да у сриједу 16.октобра 2019. у 15. сати дођу код споменика Рудешке битке против турака из 1862. и ту ће се како је истако обиљежити 107. годишњица ослобођења Берана од Турака.О значају овог догађаја ће говорити књижевник и хроничар Васојевића Бранислав Оташевић.

Са конференције за новинаре је поручено да не смијемо заборавити нашу славну прошлост и поновили своју крилатицу “без прошлости нема будућности“.

Нема коментара

Напишите коментар