Којић: Српска се повукла из Надзорног тијела за процесуирање ратних злочина

Република Српска повукла се из Надзорног тијела за процесуирање ратних злочина у БиХ због неусвајања ревидиране стратегије која предвиђа да ратни злочинци буду приведени правди до 2023. године, рекао је директор Републичког центра за истраживање рата и ратних злочина Милорад Којић.

– Јасно је да бошњачки политичари опструишу усвајање ревидиране стратегије јер би се доказало да су најтежи ратни злочини почињени над Србима. И управо је министар СДА Семиха Боровац без образложења повлачила усвајање ревидиране стратегије са дневног реда – изјавио је Којић за АТВ.

Та телевизија је навела да су српски министри у Савјету министара – Игор Црнадак (ПДП) и Мирко Шаровић и Драган Мектић (СДС) без поговора прихватили такво поступање, правдајући се раније да је било боље да се повуку. Управо због тога нема ни прописа који би омогућио да се предмети ратних злочина ријеше у одређеном року.

– Нећу учествовати у раду Надзорног тијела док се не усвоји ревидирана стратегија на предметима за рад на ратним злочинима зато што то тијело треба да одржава некакве сједнице и разматра стратешке циљеве и мјере којима је рок истекао прије три године. Сматрам да је недопустиво и сувишно да расправљамо о некој стратегији која више не важи – истакао је Којић.
Ревидирану стратегију за рад на предметима ратних злочина подржале су владе Српске и Федерације, ОЕБС и међународне институције, као и Високи судски и тужилачки савјет БиХ, који је и учествовао у њеној изради.

Ревидираном стратегијом би се први пут увела дисциплинска одговорност за тужиоце који предмете не процесуирају у року.

У извјештај АТВ се, такође, наводи да би се судије и тужиоци у Суду и Тужилаштву БиХ растеретили мање сложених предмета и преузели одговорност на процесуирање ратних злочина, а више од 200 мање сложених предмета било би пребачено на ентитете.

Преузето са: српска инфо

Нема коментара

Напишите коментар