Освештана Спомен соба погинулим борцима Требињске бригаде

Поменом погинулим борцима Требињске бригаде и полагањем цвијећа, у Требињу је обиљежено 28 година од напада хрватских јединица и почетка ратних дејстава. Помен погинулим броцима и освећење новоизграђене Спомен собе, у присуству бивших бораца и породица погинулих, служио је епископ захумско -херцеговачки и приморски Димитрије.

Првог октобра хрватске формације мучки су напале територију Требиња, а касније су се на том дијелу ратишта измијениле све хрватске елитне јединице. На трећини окупиране територије порушили су десетине цркава, српских кућа, споменике. Требињска бригада стала је у заштиту слободе и огњишта.

– Сви ми, који смо учествовали у борби, данас треба да имамо осјећај спокоја, поноса и части. Моја комплетна генерација треба да буде поносна што је била дио једног јуначког времена – истакао је предсједник Градске Борачке организације Требиња Дејан Бодирога.

Илија Мастиловић, бивши борац Требињске бригаде ВРС, рекао је да је било је достојанствено бранити Републику Српску и да је он, као 16-годишњак, напустио школу и отишао у добровољце.

Помен за 285 бораца служио је владика Димитрије, послије чега су положени вијенци и цвијеће на споменик браниоцима. Од данас, њихова имена и фотографије, у новоизграђеној Спомен соби, опомињу на дане страдања и достојанства.

О истини и одбрамбено-отаџбинском рату треба да говоре борци, институције и цијело друштво, рекао је Миломир Савчић, предсједник БОРС-а. Посебан утисак остављају породице погинулих и њихове мајке.

Поводом годишњице првог страдања бораца, отворене су изложбе “Опомена о страдању Срба 1991-95” и “Свети новомученици Јасеновачки и свјетлост васкрсења”. Приређивачи су Републички центар за истраживање ратних злочина, Удружење дјеце погинулих бораца “Насљеђе”, и сестринство манастира Светог Јована Крститеља из Јасеновца.

Преузето са: rtrs.tv

Нема коментара

Напишите коментар