Срби имају законску могућност и моралну обавезу да спријече отимање имовине

Срби из Федерације БиХ имају законске могућности и моралну обавезу да спријече отимање своје имовине и неопходно је да се активирају и онемогуће да њихова дједовина заувијек буде изгубљена, поручено је данас са састанка у Београду посвећеном проблему уписа својине и рјешавању имовинских права Срба у ФБиХ.

Са састанка представника удружења Срба, њихових представника у органима локалних власти у Федерацији и Представништва Републике Српске у Србији упућен је позив свим Србима који имају имовину у Федерацији и који су расељени да поднесу захтјеве за поврат имовине.

Предсједник Одбора за заштиту Срба у ФБиХ Ђорђе Радановић изјавио је да је од 2018. године, када је овај проблем актуализован, поднесено 10.170 имовинских захтјева и нагласио да је веома важна информација да Срби имају законску могућност да врате своју имовину, чак и у оним катастарским општинама, гдје је завршено укњижавање.

– Важно је да сваки Србин из ФБиХ надлежном суду пошаље допис са наведеним пребивалиштем, бројем телефона и разлог зашто шаље тај допис, односно да наведе да податке шаље да би они поступили у складу са чланом 71 Закона о земљишним књигама и да би се ушло у процедуру исравке грешке – рекао је Радановић и додао да ће потребан образац бити постављен на сајту „Српска земља“, гдје се налазе и сви остали потребни обрасци за покретање процедуре.

Радановић каже да се српска имовина годинама покушава присвојити на разне начине.

– Однос институција ФБиХ о питању српске имовине не само да је лош, него и малициозан. Њихова жеља није да се људи јављају. Ово је истина, није тешка ријеч. Они би најрадије да се нико не јави и да ту земљу препишу на власништво општине у Федерацији – додао је Радановић.

Изнесен је податак да су Срби били власници 75 одсто личне имовине у општинама које су припадале Федерацији, али да се нажалост то мијења и да је сада тај проценат око 60 одсто.

– Овај проблем мора бити стављен у исту раван са проблемом нас Косову, иако ми нисмо дио Србије, али Србија се мора побринути око овога – рекао је Гојко Кличковић, координатор за утвђивање стања српске имовине на подручју ФБиХ.

Предсједник Фонда за избјегла и расељена лица и за сарадњу са Србима у региону АП Војводине Александар Ђедовац поручио је да ће овај фонд и држава Србија наставити снажно да подржавају Србе, ма гдје да били, а посебно у ФБиХ.

Ђедовац је нагласио да сва Удружења морају да дјелују јединствено, а да ће се посредством предсједника Србије и Владе Републике Српске повратници у Федерацији економски оснажити.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар