Срби сопственим снагама и огромним жртвама изградили свој дом

У Спомен-парку Јајинци код Београда одржана је државна комеморативна свечаност поводом Дана сјећања на страдање Срба, Рома и Јевреја, на којој је премијер Србије Ана Брнабић поручила да је српски народ сопственим снагама уз огромне жртве изградио Србију, у којој сви могу да живе слободно и поносно.

– Очување такве слободне, независне поносне Србије није загранатовано и захтијева непрекидну и континуирану борбу у врло тешким околностима – рекла је Брнабићева, након полагања вијенаца на споменик.

Она је подсјетила да је на овом мјесту у Јајинцима мучки убијено више од 80.000 Срба, Јевреја, Рома, припадника НОР-а и антифашиста, те нагласила да Срби никада неће заборавити историјске истине да су као народ у оба свјетска рата били на правој страни и да су за своју слободу и због своје истинољубивости платили огромну цијену.

Брнабићева је истакла да је дужност Срба да буду поносни на своју историју и баштине сјећање на своје претке, те да одлучно одбаце сваки облик покушаја ревизије историје, релативизације злочина почињених у Другом свјетском рату.

Она је навела да се Србија и данас налази пред значајним политичким и безбједносним изазовима, не само због односа са Приштином и веома сложених односа у региону, већ и због непобитне чињеница да су на њеној територији испреплетени интереси великих и моћних земаља.

Брнабићева је додала да је за слободне и независне земље као што је Србија, које задржавају суверено право да одлучују за себе, не замјерајући се никоме, али јасно бирајући свој пут, тај пут данас тежи и изазовнији него било када након Другог свјетског рата.

– Будите увјерени да руководство Србије на челу са предсједником Србије Александром Вучићем и сви који данас прихватају штафету историје, врло добро знају да они који су овдје пали нису гинули узалуд – рекла је Брнабићева.

Предсједник Удружења „Јасеновац“, који је преживио усташки логор, Милинко Чекић је рекао да о злочину увијек треба говорити, а истину не треба пећуткивати.

Чекић је истакао да је НДХ међу најсмртоноснијим режимима у 20. вијеку, гдје је владао терор какав није виђен у историји људске цивилизације, те позвао све да се супротставе организованој, нарастајућој демонстрациј неонацизма у Еворпи, а посебно усташтва у Хрватској.

Чекућ је рекао да је НДХ била једина земља која је имала логоре за дјецу у којима је уморено 25.204 дјеце, у Јасеновцу 19.432 дјеце, а да је њеној територији страдало 74.762 дјеце, али да тим подацима нису придодата дјеца страдала у Србији.

Церемонији су присуствовали и министри у Влади Србије, преставници дипломатксих представништава, српске борачке организације, потомци жртава, представници и јеврејских и ромских организација, представници Српске православне цркве и других вјерских заједница.

Стрелиште у Јајинцима био је простор гдје је за вријеме окупације у Србији у Другом свјетском рату /1941-1944/ стријељано готово 80.000 особа свих националности, највише српске.

Према расположивим подацима, стријељања у Јајинцима су почела 15. јула 1941. када је погубљена прва група осуђених Јевреја.

Од тада, па све до почетка уклањања њемачких трагова злочина у окупираном Београду, стрелиште у Јајинцима било је мјесто гдје је за вријеме окупације стријељано највише осуђеника у читавој окупираној Србији.

Ово стрелиште је прије рата служило као стрелишни простор војске Краљевине Југославије, да би га њемачке власти претвориле у простор за егзекуције оних које су они осудили на смрт.

Нема коментара

Напишите коментар