АКТУЕЛНО:

Срби у Барањи чувају своју традицију

Вијеће српске националне мањине у  Белом Манастиру прославило је славу Св. Архангела Михаила, што је уједно и слава општине Бели Манастир. 21.11.2019.  одржана је света литургија у Храму Св. Архангела Михаила у Белом Манастиру.

Литургију је служио парох у пензији Владо Кљајић уз саслужење пароха беломанастирског протојереја Драгана Вукадиновића. Кумови ове године су породица Прусац.

Да се традиција Срба у Барањи чува посебно брине председница Вијећа српске националне мањине Светлана Жарковић са члановима новоосноване фолклорне групе испред ВСНМ „Чувари традиције барањских Срба.“

– У петак, 22.11.2019. отворили смо изложбу у Етнолошком центру у Белом Манастиру. Циљ ми је био приказати јединство наших српских удружења. Изложба је била у организацији Вијећа српске националне мањине у Белом Манастиру, а учествовали су Коло српских сестара Св. Јелена Дечанска, Српско удружење жена Дукат, Удружење родитеља и деце Пчелице, СКУД Јован Лазић, Дует Хранислава и Милан, као и наш етнолог, човек који је дао највећи допринос у очувању наше српске барањске традиције Милан Дворнић. Акценат је био на традицији, култури и ношњи српског живља у Барањи – рекла је за Српско коло Светлана Жарковић.

Сљедећи дан 23.11.2019. Вијеће је организовало културно – умјетнички програм.

Учесници су били: КУД КрунаСрпски Семартон из Румуније, Ансамбл народних игара српског културног друштва Просвјета из Вуковара, Дует Хранислава и Милан, као и новооснована фолклорна група Чувари традиције барањских Срба при Вијећу српске националне мањине у Белом Манастиру.

Фолклорна група Чувари традиције барањских Срба основана је на иницијативу садашње предсједнице Вијећа српске националне мањине у Белом Манастиру, Светлане Жарковић, 20.08.2019.

–  Са радом смо почели у септембру ове године, где су се групи придружили бивши и садашњи фолклораши из Белог Манастира, Јагодњака, Кнежевих Винограда, Дарде и Угљеша. Основна делатност групе је неговање и чување традиције, културе и обичаја барањских Срба. Један од примарних циљева оснивања групе био је испомагање фолклорних друштава у Барањи, искључиво са репертоаром који је осмислио кореограф унутар групе Чувара традиције барањских Срба – рекла нам је Светлана Жарковић.

Жарковићева напомиње да је почетак био тежак, прије свега јер су се окупили играчи са различитим искуством и годинама играчког стажа у појединим фолклорним друштвима.

– Све њих је уз велики труд требало у кратком времену уиграти и ускладити за захтјевне кореографије игара из Барање. Њиховом труду и љубављу према фолклору, савладали су најтеже препреке, свако на свој начин и у складу са својим могућностима. Основни мото групе је његовање другарства, уз поштовање реда, рада и дисциплине.

У културно-уметничком програму поводом славе Вијећа извели су Српске игре из Барање и део обичаја из српских барањских сватова Оглед и одвођење младе.

– Несебичну помоћ саветима дао је Милан Дворнић, етнолог, човек који је сав свој теренски рад посветио прикупљању што више информација о традицији, обичајима и ношњи барањских Срба, сјединио их и написао у двема књигама.

– Много људи подржава наш рад, али има и оних малобројних особа које су реметилачки фактор у нашој заједници. Но, упорним радом, вољом, љубављу, жељом наших младих чланова, стварамо о себи позитивну причу и нећемо одустати од тога. Јер ако не поштујемо нашу традицију, културу и обичаје, ако све то заборавимо, сутра нећемо знати ни ко смо ни одакле смо. Дакле, увијек ће бити оних који, из њима познатих разлога, неће пружити Чуварима традиције барањских Срба подршку, али без обзира на то, млада популација жели да дјелујемо и да приказујемо наше српске игре и обичаје. Док тако размишљају и нас ће овдје бити.

Након културно-умјетничког програма услиједили су дружење и вечера у хотелу Патрија у Белом Манастиру гдје је Светлана Жарковић подијелила захвалнице учесницима и људима који су помогли да се реализује културно-умјетнички програм.

Домаћини, Вијеће српске националне мањине је угостило КУД Круна из Румуније и показали им љепоте Барање. Имали су прилике да виде чувени Копачки рит, ОПГ Склепић у Каранцу, Видиковац, а на крају излета их је дочекала предсједница Катарина Хорват са члановима КУД-а Живојин Жико Мандић из Кнежевих Винограда.

– КУД „Живојин Жико Мандић“ из Кнежевих Винограда је био спонзор за ручак, и том приликом смо добили позив за гостовање у Румунији у августу мjесецу. Иначе ја сам кореограф у КУД-у Живојин Жико Мандић.

На крају ове тродневне прославе, сви су били задовољни и домаћини, дjеца учесници и њихови родитељи, као и гости на дивном гостопримству.

Текст: Драгана Бокун

Фото: приватна архива, Светлане Жарковић

Нема коментара

Напишите коментар