Срби желе масован повратак у Липу и друга српска села

Мјештанин села Липа код Босанског Петровца Бошко Ромић изјавио је Срни да Срби желе масован повратак у ово, као и у друга српска села на овом подручју, али истовремено захтијевају спречавање пребацивања миграната из Бихаћа у Липу.

– Више од 100 пријератних становника овог села ме звало и изразило жељу да се врати на своја вјековна огњишта, а укупан број повратника у српска села на овом подручју могао би бити 350 – истакао је Ромић.

Ромић је рекао да су српска села на овом подручју расељена током протеклог рата, док су прави становници изумрли, али да њихови правни насљедници желе да се врате на овај простор и обнове своја пријератна огњишта.

Он је позвао Србе који желе повратак у Липу да му се јаве, како би сачинили списак правих повратника, а институције Републике Српске да им помогну у инфраструктури, довођењу струје и обнови села.

Ромић је рекао да је Липа прије рата имала зграду мјесне заједнице и амбуланту која је уништена 1995. године.

Он је подсјетио да је у Другом свјетском рату у Гаравице код Бихаћа одведено и убијено 500 мјештана Липе, када је и почео масовни политички и сваки други притисак Бошњака да то село буде расељено.

– Бошњаци имају намјеру да Липу населе неким другим становницима зато што је то село погодно за пољопривреду и богато са више од 50 извора питке воде – указао је Ромић.

Градско вијеће Бихаћа дало је раније сагласност да на локацији Липа између Бихаћа и Босанског Петровца, као јединој која је у градском власништву, буде формиран привремени прихватни центар за мигранте.

Локација је предложена са намјером да мигранти буду измјештени ван насељених подручја у Бихаћу.

Предсједник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ Ђорђе Радановић изјавио је раније Срни да ће се Срби организовати и по сваку цијену спријечити да мигранти из Бихаћа буду пребачени у српско село Липа.

Преузето са: rtrs.tv

Нема коментара

Напишите коментар