АКТУЕЛНО:

Српска удружења траже од Брамерца да надгледа суђење Махмуљину

Представници удружења проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата упутили су писмо главном хашком тужиоцу Сержу Брамерцу, у којем траже од њега да врши мониторинг судског поступка против генерала тзв. Армије БиХ Сакиба Махмуљина пред Судом БиХ.

У писму, које су потписали предсједници Борачке организације Републике Српске и још осам најзначајнијих организација проистеклих из протеклог рата, подсјећа се да је Суд БиХ 22. јануара првостепено осудио Махмуљина на десет година затвора, али да је другостепеном пресудом од 21. септембра та пресуда укинута и одређен претрес пред Апелационим вијећем Суда БиХ.

– Подсјећамо вас да се Сакибу Махмуљину судило за неке од најмонструознијих злочина почињених у претходном рату. Као примјер бруталности може послужити чињеница да је у мјесту Стог пронађена масовна гробница са 21 тијелом, од чега је њих 17 било обезглављено – наводи се у писму, које преноси Глас Српске.

У писму се подсјећа да је, према доступним информацијама, предмет против Махмуљина означен као предмет друге категорије у којем је истрага започета у Хашком трибуналу, након чега је прослијеђен правосуђу БиХ.

– Из свега наведеног, молимо вас да својим ауторитетом спријечите изругивање праву и правди која је недвосмислено извршена срамном одлуком Апелационог вијећа. Такође вас молимо да уприличите састанак са представницима породица српских жртава како би вас детаљније упознали са овим срамним правним преседаном – наводи се у писму.

Представници удружења проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата напомињу да немају повјерења у правосуђе БиХ након овакве одлуке и траже од Брамерца да, снагом свог ауторитета и функције коју обавља, до краја овог поступка врши његов мониторинг како би се избјегла неправда.

– Надамо се да ћете нам одговорити у што краћем року како би се избјегле несагледиве посљедице према породицама жртава, али и према правди и правичности – наводе у писму и подсјећају да је Хашки трибунал за ратне злочине одреда „Ел муџахедин“ осудио бившег команданта тзв. Армије БиХ Расима Делића, коме је Махмуљин био непосредно потчињен.

Писмо Брамерцу потписали су челници Борачке организације Српске, Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, Савеза логораша, Удружења жена жртава рата, Савеза ратних војних инвалида, Организације старјешина Војске Републике Српске, Савеза цивилних жртава рата, Ветерана Републике Српске и Завичајног удружења „Завидовићани“.

Адвокат из Бијељине Миодраг Стојановић рекао је да Хашки трибунал може да врши мониторинг предмета које је уступио Суду и Тужилаштву БиХ, односно који су из Хага враћени правосудним институцијама у Сарајеву.

– Хашки тужилац преко Високог судског и тужилачког савјета БиХ може да показује интересовање за предмет и може да каже да ће пружити подршку и уступити све евентуалне доказе које посједује, али не може да има директан уплив у предмет у смислу да учествује у вођењу истраге или доказивању оптужби – објашњава Стојановић.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар